Kim je opět v ráži: KLDR odpálila nový typ raket!

Ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

31. července 2019 10:15

Severní Korea ve středu ráno místního času odpálila několik blíže neurčených střel. S odvoláním na generální štáb jihokorejské armády o tom informovala agentura Jonhap.

Jihokorejská armáda uvedla, že situaci dál monitoruje pro případ odpalu dalších raket. Střely odstartovaly z okolí přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova.

Bílý dům, Pentagon a americká diplomacie podle agentury Reuters zatím nereagovaly na žádost o vyjádření.

Dvě rakety krátkého doletu vypustila KLDR minulý čtvrtek. Šlo o první test od schůzky severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi, na které se 30. června dohodli oživit rozhovory o denuklearizaci Korejského poloostrova. Ty stagnují od neúspěšného únorového summitu v Hanoji.

Podle Kima byl odpal raket varováním pro Jižní Koreu, aby nenakupovala nové vojenské vybavení a zdržela se vojenských cvičení se Spojenými státy. Severokorejský diktátor podle státní agentury test označil za "vážné varování" určené "jihokorejským válečným štváčům".

Obě střely urazily přibližně 600 kilometrů. Šlo podle agentury Reuters zřejmě o nový typ rakety s podobnými vlastnostmi, jako má ruský systém Iskander.

Střely odstartovaly z okolí přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova směrem do Japonského moře. Výsostných vod Japonska nedosáhly. Japonské ministerstvo obrany upozornilo, že jakýmkoliv raketovým testem KLDR porušuje rezoluce OSN.

Témata: Severní Korea (KLDR) Jižní Korea raketa