Smrtící Trollveggen: Čeští horolezci přišli o život na nejvyšší stěně Evropy!

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. července 2019 15:44 | Aktualizováno: 31. července 2019 2:17

Stěna Trollveggen měřící 1700 metrů (z toho 1000 kolmých) připravila o život dvojici českých horolezců, kteří se ji v minulém týdnu marně pokoušeli zdolat. Norská policie včera objevila jejich těla a dnes se k nim pokusí dostat.

Norští policisté se spolu se záchranáři dnes pokusí dostat k tělům dvou českých horolezců, kteří se s největší pravděpodobností zřítili ze skalní stěny Trollveggen, nejvyšší svého druhu v Evropě. Jejich těla včera odpoledne lokalizovali za pomoci vrtulníků.

Pátrání vypuklo po telefonátu manželky jednoho z horolezců norské policii. Podle plánu se dvojice měla z cesty, na kterou se vydala ve čtvrtek, vrátit už v sobotu. Policisté nejprve nalezli jejich auto u návštěvnického centra ve vesnici pod stěnou a poté ze vzduchu i těla. Policie se domnívá, že jsou oba mrtví, a tuto tragickou zprávu už sdělila rodinám.

„Policie spolu s vysokohorskou záchrannou skupinou z Romsdalu zjišťuje, zda je v úterý bude možné dostat dolů,“ uvedla dnes policie. „Jsme v kontaktu s příbuznými a českou ambasádou. Neustále je informujeme o postupu,“ dodal velitel zásahu Erik Mikalsen.

I on se nyní snaží zajistit bezpečnost záchranného týmu, který se po lezecky náročné cestě, která není bezpečná kvůli padajícím kamenům, vydá k tělům horolezců.

Témata: norsko Policie Norsko horolezec Horolezectví