Král hororu Stephen King dnes slaví 70 let

Stephen Edwin King, americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle, foto:

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. září 2017 19:37

Geniální autor, spisovatel Stephen King, dnes slaví již sedmdesáté narozeniny. Oslaví je se svou manželkou a univerzitní láskou Tabithou, se kterou vstoupil do manželství již ve svých třiadvaceti letech.

Společně se zapojují do mnoha charitativních akcí a poskytují stipendia pro středoškolské studenty z chudých poměrů. Spolu s manželkou vychovali tři děti, jelikož si King přál odjakživa velkou rodinu. Příčinou byl zřejmě odchod jeho otce z domova, když byl spisovatel ještě dítě. Tabitha mu byla po boku i v jeho nejproduktivnějších časech, které byly ale zároveň těmi nejtěžšími.

Před pár desítkami let King totiž nebyl schopný psát své příběhy bez užívání kokainu a pití alkoholu. Podle svých slov užíval drogy dokonce v takovém množství, které nazval ‘‘sněhovými koulemi kokainu‘‘. Kromě těchto závislostí se autor také potýká s několika neobvyklými fobiemi. Děsí se například čísla 13, představy pohřbení zaživa či znetvoření obličeje. I přes děsivé zážitky z dětství (jako malý viděl smrt svého kamaráda, jehož přejel vlak), fobie a démony, se stal King sám sobě terapeutem a naučil se ze svých strachů a obav vypsat.

Jeho díla stále patří k nejprodávanějším knihám současnosti. Mnoho z nich se také dočkalo zfilmování, jako třeba Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, Osvícení, Carrie, Pavučina snů či To, jehož remake běží momentálně v kinech.

Témata: Stephen King