Facebook počítá ztráty: Rekordní pokuta, Zuckerberg přijde o miliardy!

Facebook

Autor: stars24.cz, ČTK

24. července 2019 16:13

Úřady ve Spojených státech vyměřily společnosti Facebook rekordní pokutu pět miliard dolarů (asi 115 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí. Oznámila to dnes Federální obchodní komise (FTC). Podnikání Facebooku bude také podléhat přísnějšímu dohledu a restrikcím, uvedla dnes agentura AP. Provozovatel největší sociální sítě světa pokutu přijal.

Podle dohody s FTC se zvýší odpovědnost managementu za ochranu dat uživatelů. FTC prosadila, že uvnitř firmy vznikne zvláštní orgán pro dohled nad ochranou údajů. Tím se omezí dosavadní neomezená moc zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga při rozhodování v otázkách ochrany údajů.

FTC začala Facebook vyšetřovat před více než rokem kvůli podezření, že se citlivá osobní data milionů uživatelů dostala do rukou společnosti Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Vyšetřování se soustředilo na to, zda sdílení dat nebylo v rozporu s dohodou s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů.

Pro Facebook výše pokuty nepředstavuje závažnější problém. Firma si na ni už v letošním prvním čtvrtletí odložila tři miliardy dolarů a za toto období vykázala ještě zisk 2,43 miliardy dolarů.

Z výsledků hospodaření za první čtvrtletí vyplývá, že Facebook měl na konci března v položce peníze a peněžní ekvivalenty uvedenou částku 11,1 miliardy dolarů. To jsou peníze, které je firma schopna relativně rychle přeměnit na hotovost. Výsledky za letošní druhý kvartál Facebook zveřejní dnes večer.

Témata: Facebook USA sociální sítě Mark Zuckerberg