Totální policejní tyranie: Dva roky měli důkaz o nevinně, celou dobu mladík trpěl

Britská policie, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. prosince 2017 11:51

Dva roky psychické trýznění si musel vytrpět Liam Allan (22), student kriminalistiky, který před soudem stanul kvůli minimálně šesti znásilněním a šesti pokusům o sexuální útok proti ženě, která policii tvrdila, že sex byl proti její vůli. Soud nyní Allana osvobodil poté, co vyšlo najevo, že policie po celou dobu vyšetřování zatajovala důkaz o jeho nevině.

Liam Allan se včera konečně dočkal spravedlnosti. Poté, co ho jistá žena obvinila ze znásilnění, se snažil všemožně dokázat svou nevinnu, prožil si však dva roky veřejné ostudy, během kterých ztratil důvěru v právní systém. Navíc vyšlo i najevo, že policie z "finančních" důvodů odmítla poskytnou obhájci důkazy, které by mohly jasně prokázat jeho Allanovu nevinu.

Celý případ vznikl poté, co žena, se kterou se Allan kdysi stýkal, přišla na policii oznámit znásilnění. Podle studenta si však dotyčná vše vymyslela, protože se s ní už nechtěl scházet poté, co nastoupil na vysokou školu. Pohlavní styk měli několikrát, pokaždé k tomu však došlo se souhlasem obou stran. Allanův právník po policii chtěl, aby jim poskytla záznamy z telefonu ženy, úředníci to však odmítli s tím, že tam nic zajímavého není, skutečným důvodem však byla snaha ušetřit peníze.

Když se však případ dostal před nového soudce, ten vydal příkaz, aby telefonní záznamy byly předloženy jako důkaz. Policie přitom už měla k dispozici počítačový disk, kde bylo uloženo přes 40 tisíc zpráv. Ty dokazují, že žena Allanovi neustále posílala zprávy, ve kterých po něm požadovala další schůzky za účelem sexu, přátelům vypravovala, jak moc si užívá pohlavní styk se studentem a některým posílala i detaily svých fantazií, kde si představovala, jaké to je být znásilněná.

"Chtěl bych se omluvit Liamovi Allanovi. Došlo k strašlivé chybě, na kterou neexistují žádné výmluvy," uvedl soudní vyšetřovatel Jerry Hayes, který je rád, že endošlo k velmi závažnému selhání spravedlnosti, při kterým mohl být zničen jeden mladý nadějný život. Podle něj policie nevěděla, co se na disku nachází za materiál. Nikdo složky totiž v naději o ušetření financí neprošel.

Liam Allan byl osvobozen, ovšem důvěru v systém ztratil. "Nemůžu ani popsat to psychické týrání, kterým jsem musel během dvou let projít. Ztratil jsem důvěru v systém, ve který jsem věřil a na kterým jsem chtěl pracovat," uvedl student kriminalistiky. Dodal, že sám se považuje za silného člověka, vězení však není místo, kterým by si prošel a mohl pak normálně pokračovat v životě.

Témata: Velká Británie Policie Velká Británie krimi