O KLDR: Putin telefonicky varoval Trumpa, že protiútok ze severu by skončil katastrofou

Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Autor: ČTK, stars24.cz

15. prosince 2017 0:26

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Donald Trump dnes v telefonickém rozhovoru probírali vztahy mezi oběma velmocemi, jakož i situaci na Korejském poloostrově. Putin podle Kremlu souhlasil s dalšími kontakty.

"Z iniciativy americké strany se uskutečnil telefonický rozhovor. Byly posouzeny aktuální otázky dvoustranných vztahů, jakož i situace v krizových oblastech s důrazem na vyřešení jaderného problému Korejského poloostrova," citovala agentura TASS prohlášení Kremlu. "Bylo dohodnuto pokračovat v kontaktech," dodala.

Putin na dnešní tiskové konferenci v Moskvě prohlásil, že Rusko neuznává jaderný status Severní Koreje. Současně obvinil Spojené státy, že k pokračování raketového a jaderného programu KLDR vyprovokovaly.

Washington i Pchjongjang musejí zastavit vyostřování situace na Korejském poloostrově, konstatoval Putin. Vyzval ke "krajní opatrnosti" a řekl, že zatímco USA cíle svého případného vojenského úderu proti KLDR přesně neznají, protiútok ze severu by skončil katastrofou.

Ocenil nedávné prohlášení amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, že USA jsou připraveny zasednout se Severokorejci k jednacímu stolu bez předběžných podmínek.

Témata: Severní Korea (KLDR) Vladimír Putin Donald Trump