Strach z Ruska? Švédsko vytvoří svou první novou jednotku od 2. světové války

armáda Švédsko

Autor: Jan Novák, stars24.cz

13. prosince 2017 20:38

Švédsko se kvůli obavě z Ruska rozhodlo založit svůj první nový vojenský útvar od konce druhé světové války. Půjde o pluk tvořený 350 vojáky, který bude umístěn na Gotlandu, největším švédském ostrově v Baltském moři. Oznámila to dnes podle agentury AP vláda této skandinávské země.

Stálou posádku bude mít nový armádní útvar ve městě Visby, které je strategicky důležitým správním střediskem ostrova a celého stejnojmenného švédského kraje Gotlandu. Do služby by pluk měl být zařazen již v průběhu příštího roku.

Ministr obrany Peter Hultqvist sdělil, že toto rozhodnutí bylo přijato kvůli "zhoršené bezpečnostní situaci" v oblasti Baltského moře, kde Rusko po anexi Krymu v roce 2014 a vypuknutí ozbrojené vzpoury proruských separatistů na východě Ukrajiny zvýšilo svou vojenskou přítomnost.

Tímto krokem Švédsko na turisty oblíbeném ostrově obnovilo svou vojenskou přítomnost. Na Gotlandu, kde žije 58.000 obyvatel, byl první armádní útvar, pěchotní pluk, umístěn v roce 1886. Vojenská posádka tu byla zrušena v roce 2005.

V září švédská armáda provedla v okolí Gotlandu své největší cvičení za posledních 23 let. Zapojilo se do něj téměř 20.000 příslušníků vzdušných, pozemních a námořních sil. Cílem manévrů bylo "zastrašit potenciální nepřátele a přimět je důkladně zvážit rizika útoku" na Švédsko, sdělila armáda se zřejmou narážkou na Rusko.

Témata: armáda Švédsko Švédsko Rusko