Turisté si v Chorvatsku prochází dalším peklem! Zničené karavany a auta!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. července 2019 12:24 | Aktualizováno: 9. července 2019 5:58

Letošní sezóna se Chorvatsku zatím moc nedaří. Na jedné straně země žralok, na druhé komáři. K tomu hotely hlásí problémy se štěnicemi, a aby toho nebylo málo, zemi v tuto chvíli bičují mohutní bouřky. Ty ničí vše, co jim přijde do cesty, včetně aut, stanů a karavanů.

Turisté, kteří se touto dobou pohybují v Chorvatsku, nemají na růžích ustláno. Na některých místech země totiž udeřily silné bouřky, které ničily vše, co jim přišlo do cesty.

Popadané stromy, zaplavené ulice a poškozené domy například potkaly obyvatele turisticky oblíbeného Zadaru. Nebezpečí v podobě nepříznivého počasí je tak silné, že před ním vydalo varování i ministerstvo.

Bouřky ale neztrpčují život jen tamním obyvatelů, tvrdě dopadají i na turisty. Ničí karavany a kempy a podle serveru 24sata.hr také auta. Jinde naopak udeřily lokální záplavy.

Ani turisté ubytování v apartmánech a hotelích ale nemají vyhráno. Jak už stars24.cz informoval, pobřeží Dalmácie nově zamořili nezvaní škůdci. Podle serveru Slobodna Dalmacija jde o štěnice, které se objevily v apartmánech, kde tráví každý rok dovolenou i velké množství turistů.

Jejich výskyt byl zaznamenán i v luxusních hotelech, kde ale personál dokáže rychleji reagovat a místnosti od havěti vyčistit. Přesto ani tady nejsou turisté údajně v bezpečí.

Je proto vhodné si před cestou do Chorvatska přečíst recenze na internetu a po příjezdu na místo pobytu ze všeho nejdříve zkontrolovat postel a matraci, kde se často nacházejí jejich výkaly.

Naopak východní část Chorvatska se potýká s přemnoženými komáry, kteří přenášejí i virus zika. Centrála Chorvatského turistického sdružení ale ujistila české turisty, že jejich dovolených u Jadranu se tento problém nijak nedotkne. 

Stejně tak se není třeba obávat žraloků. Jeden či dva sice byli před několika týdny spatřeni poblíž chorvatských břehů, od té doby ale na místě panuje klid.

Témata: Chorvatsko Bouřky Počasí