Trumpová se v rodném Slovinsku objevila jako "strašák do zelí"

Trumpová má v rodném Slovinsku sochu. Říkají jí strašák do zelí 6

Autor: stars24.cz, ČTK

6. července 2019 8:11

Nedaleko slovinské Sevnice byla v pátek odhalena hrubě opracovaná dřevěná socha americké první dámy Melanie Trumpové, která v tomto pětitisícovém městečku na jihovýchodě země vyrůstala.

Dílu, které si objednal americký konceptuální umělec Brad Downey, se ale dostalo smíšeného přijetí. Někteří kritici na sociálních sítích sochu označili za "strašáka do zelí". Lokální tisk citoval místní obyvatele, podle nichž je takové zpodobnění manželky amerického prezidenta Donalda Trumpa nedůstojné.

Sochu mávající Trumpové v životní velikosti vyřezal z lipového dřeva motorovou pilou místní lidový umělec Aleš Župevc. Doprovází Downeyho výstavu v metropoli Lublani o slovinských kořenech Melanie Trumpové.

Vzhledem k tomu, že autoři se zjevně nesnažili o věrné zobrazení podoby ženy šéfa Bílého domu, ani sama lublaňská galerie si podle agentury Reuters patrně není jistá, jak moc brát dílo vážně. "Možná se až příliš snažíme najít smysl věcí, které mohou být jen bláznivinou. Kdo ví?" uvedla galerie.

Obličej Trumpové je sice nerozpoznatelný, ale figurína má na sobě bledě modrý plášť, jaký měla Melania Trumpová při prezidentské inauguraci v roce 2017. Podle BBC tak někteří místní začali soše říkat Šmoulinka.

Sám Downey uvedl, že svým dílem chtěl "vést dialog s politickou situací své země". Podotkl, že Melania Trumpová je imigrantkou vdanou za prezidenta, který slíbil, že imigraci omezí. "Rozumím tomu, proč si lidé myslí, že si není podobná," řekl agentuře AFP. Sám ale sochu považuje za krásnou.

Trumpova manželka se narodila jako Melanija Knavsová v roce 1970 ve městě Novo Mesto, vyrůstala ale v Sevnici. Když jí bylo kolem dvaceti, Slovinsko opustila a začala se věnovat kariéře modelky.

Do té doby ospalá Sevnica se po Trumpově zvolení stala magnetem pro turisty i novináře, píše AFP. Místní podnikavci z tohoto zájmu těží a nabízejí různé výrobky se značkou "Melania", od medu po trepky. Návštěvníci se mohou v doprovodu průvodce vydat také na místa spjatá s raným mladím nynější první dámy USA.

Témata: Melania Trumpová slovinsko