Útok komárů v Chorvatsku! MAPA, kde není bezpečno! Co hrozí Čechům na dovolené?

komáři 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. června 2019 16:11 | Aktualizováno: 25. června 2019 16:53

Přestože východní část Chorvatska se potýká s přemnoženými komáry, kteří přenášejí i virus zika, centrála Chorvatského turistického sdružení ujišťuje české turisty, že jejich dovolených u Jadranu se problém nijak nedotkne. Pokud se nevydají do zasažených oblastí, nemělo by jim hrozit žádné nebezpečí.

Silné květnové deště v kombinaci s teplým počasím nadělaly problémy na východě Chorvatska, poblíž hranice se Srbskem. V okolí města Osijek se přemnožili komáři a tamní samospráva i chorvatská vláda v chtějí za pomoci letecké techniky komáry v oblasti zredukovat. 

"Nemůžeme jít ven. Nedá se tu žít. Za svých 34 let jsem něco takového neviděl," popsal serveru 24sata.hr jeden z obyvatel. Když se naposledy pokusil vyjít ven, za pár minut obdržel stovky štípanců.

Lidé jsou proti nim bezmocní. Používají sice repelenty a ochranné sítě, ale proti zdivočelým komárům to vůbec nezabírá. Navíc se objevili komáři, kteří přenáší nebezpečný a smrtelný virus zika.

Chorvatská vláda proto poskytla obyvatelům Osijecko-baranské župy pomoc v podobě několika milionů korun. A letecké postřiky v těch nejzasaženějších oblastech začaly. Ty se ale nacházejí stovky kilometrů od destinací, do kterých každoročně míří tisíce českých turistů.

Zasažené oblasti leží ve vnitrozemí, a jsou vzdáleny přes 300 kilometrů vzdušnou čarou od chorvatského pobřeží. V červnu do těchto končin dosud zavítalo na aktivní dovolenou jen zhruba 100 českých turistů. Přitom do okolí Splitu v přímořské Dalmácii jich ve stejném období přijelo na 30 000. 

Celé pobřeží Jadranu je zcela bezpečné a očekává už v tomto týdnu první velký nápor českých letních dovolenkářů. Čeští turisté se tak nemusí obávat, že by na nadcházejících dovolených u moře zaznamenali větší výskyt komárů.

Témata: Chorvatsko komáři