Panika v Chorvatsku! Postřik proti smrtelným komárům je jedovatý pro lidi! Zákaz vycházení!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. června 2019 22:16

Boj s nebezpečnými komáry v Chorvatsku dosáhl nové úrovně. Některé oblasti přistoupily k leteckým postřikům, roztoky používané na hubení komárů jsou jedovaté a lidem nebezpečné!

"Nemůžeme jít ven. Nedá se tu žít. Za svých 34 let jsem něco takového neviděl," popsal serveru 24sata.hr jeden z obyvatel. Když se naposledy pokusil vyjít ven, za pár minut obdržel stovky štípanců.

Lidé jsou proti nim bezmocní. Používají sice repelenty a ochranné sítě, ale proti zdivočelým komárům to vůbec nezabírá. Navíc se objevili komáři, kteří přenáší nebezpečný a smrtelný virus zika.

Chorvatská vláda proto poskytla obyvatelům Osijecko-baranské župy pomoc v podobě několika milionů korun. A letecké postřiky v těch nejzasaženějších oblastech začaly.

Podle Ivana Aleksiće ze srbského Institutu pro biocidy a lékařskou ekologii jsou ale velmi nebezpečné nejen pro komáry, ale i pro lidi. Ti se jimi totiž mohou otrávit. 

Lidem, kteří přijdou do styku s postřikem, hrozí zvracení, podráždění očí, pálení v krku a nevolnost a nutkání ke zvracení. Jedovaté látky navíc zůstávají ve vzduchu až několik hodin.

To může být nebezpečné zejména pro novorozence, malé děti a těhotné a kojící ženy. Ty by měly podle úřadů zůstat doma a nevětrat, aby nepřišly do styku s jedovatými látkami.

Témata: Chorvatsko komáři