Nevycházejte, zabedněte okna! Zoufalé Chorvatsko nechce děsit turisty, ale...

Komáři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. června 2019 8:41 | Aktualizováno: 22. června 2019 22:42

Na východě Chorvatska se přemnožili komáři, kteří ztrpčují život tamním obyvatelům. Část země se tak potýká s nálety komárů, kteří činí život obyvatel nesnesitelným. Vláda se proto rozhodla jednat a nemalou finanční částkou podpořila plán na zabíjení hmyzu.

"Nemůžeme jít ven. Nedá se tu žít. Za svých 34 let jsem něco takového neviděl," popsal serveru 24sata.hr jeden z obyvatel. Když se naposledy pokusil vyjít ven, za pár minut obdržel stovky štípanců.

Lidé jsou proti nim bezmocní. Používají sice repelenty a ochranné sítě, ale proti zdivočelým komárům to vůbec nezabírá. Navíc se objevili komáři, kteří přenáší nebezpečný a smrtelný virus zika.

Chorvatská vláda obyvatelům Osijecko-baranské župy přislíbila pomoc v podobě několika milionů korun. Životy místních se ale zatím do normálu nevrací, naopak. Kromě komárů je sužují i vysoké tropické teploty.

Už příští týden by se ale měl a situace uklidňovat. Podle serveru jutarnji.hr začnou od příštího týdne nad nejvíce zasaženými oblastmi létat letadla s postřikem.

Problémy s komáry mají ale i další chorvatské župy. I přes hubení larev komárů se nepodařilo dostat počet komárů zcela pod kontrolu. Zvažuje se proto nasazení letadel i v dalších částech země.

Veterináři zatím lidem radí, aby zejména ve večerních hodinách zůstávali doma a pořádně zabednili okna a dveře. Minimálně do doby, než postřik zabere.

Témata: Chorvatsko komáři