Trump málem rozpoutal válku! Útok na Írán odvolal na poslední chvíli, zemřelo by 150 lidí!

Donald Trump

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. června 2019 7:32 | Aktualizováno: 21. června 2019 20:42

Spojené státy se v noci na dnešek ocitly na pokraji ozbrojeného konfliktu s Íránem, prezident Donald Trump ale na poslední chvíli rozkaz k úderu proti íránským cílům odvolal. Napsal to deník The New York Times a na twitteru to dnes potvrdil sám Trump. Následky včetně lidských obětí by podle něj byly neúměrné.

Údery na tři cíle včetně radaru či raketové baterie měly být odvetou za akci íránských revolučních gard, které sestřelily americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk. Stroj za 130 milionů dolarů (2,9 miliardy Kč) byl podle Pentagonu zasažen v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím.

USA podle Reuters požádaly, aby kvůli Íránu v pondělí na uzavřeném zasedání jednala Rada bezpečnosti OSN. Také Teherán chce incident s dronem postoupit OSN. Trump navíc podle NBC News naznačil ochotu jednat bez předběžných podmínek s íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím, případně s prezidentem Hasanem Rúháním.

"Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech, když jsem se dotázal, kolik lidí zemře," napsal dnes Trump. "Bude to 150 lidí, zněla odpověď generála. Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu," uvedl prezident.

Velitel letectva revolučních gard Amír Alí Hádžízáde dnes řekl, že Írán se rozhodl nezasáhnout americký letoun s 35 lidmi na palubě, který prý americký dron doprovázel. Podle Hádžízádeho šlo o námořní hlídkový letoun Boeing P-8 Poseidon. Íránci prý navíc americký dron několikrát varovali, než ho sestřelili. Íránské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Teherán má "nevyvratitelný důkaz", že letadlo vstoupilo do íránského vzdušného prostoru.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) po incidentu vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Přelety tohoto regionu zastavily i společnosti Air France-KLM, Quantas, British Airways, Malaysia Airlines nebo Emirates Airlines. Český Úřad pro civilní letectví vyčkává na další postup, který případně chystá Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA).

Bílý dům se podle amerických médií ocitl na křižovatce, kdy váhá mezi okázalou demonstrací síly a slibem vyhnout se ozbrojeným konfliktům. Trump zatím volí zdrženlivost, ale s rostoucí agresivitou Teheránu nemusí být takové stanovisko konečné, píší komentátoři. Podle serveru Politico ignoroval Trump výzvy Pentagonu a některých republikánských poslanců, aby proti Teheránu tvrdě zasáhl. Místo toho se rozhodl dostát svému slibu z volební kampaně v roce 2016, kdy se zavázal, že se vyhne "zbytečným válkám" na Blízkém východě.

Své rozhodnutí Trump podle médií konzultoval se svými přáteli včetně moderátorů televize Fox News. Řekl jim prý, že na vojenskou odpověď tlačí bezpečnostní poradce John Bolton. "John miluje války," stěžoval si prezident a dodal, že válka s Íránem by mohla jeho prezidentský mandát zničit.

Bílý dům ve čtvrtek uspořádal pro kongresové předáky brífink o situaci týkající se Íránu, ale demokraté si poté podle AP stěžovali, že nemají jasno o Trumpových nadcházejících krocích. O připravované a nakonec zrušené odvetě ale Bílý dům neinformoval demokratickou předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, která je po viceprezidentovi Mikeu Penceovi druhá v případném krizovém nástupnictví.

Trump dnes telefonicky jednal se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem a oba se shodli, že je nezbytné zajistit stabilitu na Blízkém východě i na globálním ropném trhu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes Íránu a USA radil zdrženlivost a generální tajemník OSN António Guterres zase "ocelové nervy". Americký zmocněnec pro Írán Brian Hook v Rijádu prohlásil, že je důležité udělat vše ke zmírnění napětí. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové řekla, že Německo vítá Trumpovo rozhodnutí útok zastavit, což je znakem toho, že Trump si vojenskou konfrontaci nepřeje.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes odmítl názor, že Evropská unie se k vyhrocenému napětí mezi USA a Íránem staví příliš pasivně. Domnívá se ale, že někdy je lepší nezasahovat, proto nevidí důvod, aby na situaci reagoval unijní summit konkrétním prohlášením.

Témata: Donald Trump USA Írán