Panika v Chorvatsku! Lidé mají strach vycházet! Po žralocích útočí smrtelní komáři!

Chorvatsko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. června 2019 9:24 | Aktualizováno: 21. června 2019 22:03

Chorvatsko zažívá před letním náporem turistů jednu pohromu za druhou. Nejprve se u tamních břehů objevili žraloci, poté se přidali komáři, kteří přenáší smrtelný virus zika! A místní jsou tak zoufalí, že se bojí vycházet z domu!

Nemilou zprávou pro turisty je zejména výskyt žraloků v Chorvatsku. Od doby, kdy Čecha zabil žralok, totiž neuplynul ani rok, a řada lidí má tento hrůzný incident dodnes v paměti.

U chorvatských břehů byl nejprve spatřen žralok mako, který se pohyboval poblíž města Makarska. Tento žralok je považován za nebezpečného a člověka může i zabít, většinou je ale neškodný. Přesto bylo zaznamenáno několik případů, kdy žralok bez příčiny zaútočil na člověka. Jeden byl dokonce smrtelný.

Při chorvatském pobřeží se ale žraloků nachází víc. Další byl spatřen v obci Grebaštica nedaleko Šibeniku a odvážil se připlout až přímo ke břehu, což se přitom běžně nestává. Žraloci se většinou drží v hlubších a vzdálenějších vodách. Navíc není dodnes přesně jasné, o který druh žraloka se jedná a jestli může být lidem nebezpečný.

Nově hlásí média další pozorování žraloka. Tentokrát se objevil u ostrova Korčula, kde ho viděli místní turisté. Mělo se jednat o žraloka mako, není ale jasné, jestli jde o toho stejného jako v prvním případě. Není vyloučeno, že jde o úplně jiného jedince.

Přestože žraloci většinou nejsou lidem nebezpeční a neměli by být důvodem k rušení či přesouvání dovolené, mnoha lidem už pouhá myšlenka na tohoto predátora stačí k tomu, aby nevlezli do moře. Většinou však zcela zbytečně.

Ve vodě žraloci, ve vzduchu komáři

Žraloci ale nejsou jediným strašákem, který děsí turisty. Na východě Chorvatska se přemnožili komáři, kteří ztrpčují život tamním obyvatelům. Část země se tak potýká s nálety komárů, kteří činí život obyvatel nesnesitelným.

"Nemůžeme jít ven. Nedá se tu žít. Za svých 34 let jsem něco takového neviděl," popsal serveru 24sata.hr jeden z obyvatel. Když se naposledy pokusil vyjít ven, za pár minut obdržel stovky štípanců.

Lidé jsou proti nim bezmocní. Používají sice repelenty a ochranné sítě, ale proti zdivočelým komárům to vůbec nezabírá. Navíc se objevili komáři, kteří přenáší nebezpečný a smrtelný virus zika.

Chorvatská vláda už začala jednat a obyvatelům Osijecko-baranské župy přislíbila pomoc v podobě několika milionů korun. Životy místních se ale zatím do normálu nevrací, naopak. Kromě komarů je sužují i vysoké tropické teploty.

Témata: Chorvatsko