Strach z upírů? "Nejsou to žádné tlachy. Pili mou krev"

Malawi obíhá strach z upírů

Autor: Jan Novák, stars24.cz

9. prosince 2017 12:13

"Nejsou to žádné tlachy. Pili mou krev." Již týdny rozsévají nepravděpodobné povídačky o útocích upírů v Malawi chaos. Rozzuřený dav lynčoval až k smrti údajné vampýry a donutil tak armádu, aby zasáhla.

Jamiya Bauleniová z jihomalawské obce Ngolongoliwa vypráví svůj příběh před skupinkou bosých dětí. Bylo to 2. října v noci. "Viděla jsem světlo na střeše domu. Pak mě obstoupila mlha a já jsem se marně pokoušela zvednout z postele. Do mé levé ruky proniklo cosi jako jehla," líčí svůj zážitek.

Čtyřicetiletá Jamiya ujišťuje, že než upadla do mdlob, slyšela, jak někdo skáče ze střechy. V šoku byla převezena do nemocnice a poté ji s antibiotiky poslali domů.

Její sousedka, sedmadvacetiletá Florence Kalungaová tvrdí, že byla napadena téže noci. Spala po boku manžela, když uviděla světlo podobající se ohni. "Slyšela jsem, jak se otevíraly dveře, a cítila jsem, jak mým prstem prochází jehla," říká.

Vyprávění o upírech rozhýbává pravidelně Malawi, kde jsou tradiční pověry mezi obyvatelstvem velmi rozšířeny. Mimo jiné tu jsou zabíjeni albíni, jimž jsou odebírány orgány používané v obřadech černé magie.

Poslední vlna pověstí o upírech přišla ze sousedního Mozambiku. Upíři údajně překročili hranice, aby sáli lidskou krev pod pláštíkem pomoci obyvatelstvu. Tentokrát tyto pověsti nabyly zvláště velkého rozsahu a jsou spojeny s násilnostmi.

Skupiny sebeobrany od září zavraždily nejméně devět osob podezřelých z toho, že sály nebo se pokusily sát lidskou krev. Orlendo Chaponda se 30. září málem stál obětí této honby na přízraky.

Toho dne dorazily k jeho domku v Mulanje na jihu země desítky lidí vyzbrojených kameny a mačetami a křičely: "Ukrýváte vampýry!" Vyděšenému Orlendovi se podařilo na poslední chvíli utéci. Uchýlil se na policejní komisariát.

"Moje žena je nechala vstoupit do domu, aby se přesvědčili o tom, zda tam jsou nějací upíři. Kdyby mě našli, byli by mě mohli zabít," třese se ještě dnes hrůzou.

Pověsti o upírech se rozšířily po venkově a poté i v ekonomické metropoli země Blantyre. V říjnu v chudých čtvrtích hlídkovaly skupiny sebeobrany a hledaly upíry. Jednu osobu zaživa upálily a další ukamenovaly.

Nepokoje dosáhly takových rozměrů, že musel zasáhnout prezident Peter Mutharika. Ostře kritizoval "znepokojivé případy lidových soudů". "Nic nedokazuje existenci upírů. Jsou to lži, jejichž cílem je destabilizovat region," prohlásil.

Úřady posílily policejní hlídky, jimž na pomoc povolaly vojáky a dokonce v některých okresech dočasně vyhlásily zákaz vycházení. V zemi bylo zatčeno více než 250 osob, které se podílely na násilnostech.

Anthony Mtuta z Katolické univerzity v Malawi zdůrazňuje, že z povídaček o upírech profitují zločinci a chudí lidé si myslí, že na vině jsou bohatí. "Máte-li pěkné auto, jste podle nich upír. Všechno souvisí s nevzdělaností a chudobou," říká.

Násilnosti spojené s pověstmi o upírech postihly jižní okresy Malawi, kde jsou hory velmi oblíbené zahraničními turisty, ale nyní opuštěné. Od poloviny září se turisté vyhýbají národní rezervaci Likhubula. "Tady lidé pracují jako průvodci, nosiči zavazadel nebo prodejci suvenýrů. Bez turistů přijdou o živobytí," říká jeden ze zaměstnanců rezervace McDonald Kolokombe.

"Kvůli údajným upírům je mi už špatně a nechutná mi jíst. Všechno to jsou jen velké lži," stěžuje si průvodce Eric Yohane.

Témata: upíři Malawi