Sexy prezidentka Čaputová v sobotu přebírá Slovensko!

Zuzana Čaputová 2

Autor: stars24.cz, ČTK

14. června 2019 11:37

Dva a půl měsíce od vítězství v přímých volbách prezidenta Slovenska se právnička Zuzana Čaputová v sobotu ujme úřadu. Stane se v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993 a zároveň bude v zemi pod Tatrami první ženou v této funkci. S inaugurací Čaputové, která dosud ve vysoké politice nepůsobila, je spjat bohatý oficiální a společenský program.

Proevropsky orientovaná Čaputová složí slib do rukou šéfa ústavního soudu na slavnostní schůzi parlamentu, která se uskuteční v sídle Slovenské filharmonie v centru Bratislavy a která začne krátce před polednem. Následně prezidentka vystoupí s projevem.

Stejně jako v minulosti ani tentokráte slovenská strana na inauguraci nové hlavy státu nepozvala zahraniční státníky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastní také například členové slovenské vlády, zahraniční diplomaté a další hosté včetně těch, které pozvala Čaputová. Mezi nimi jsou členové její rodiny, dále poradci a lidé, kteří ji podporovali v kampani.

Po skončení schůze poslanců je naplánována přehlídka vojenských jednotek a pobožnost v katedrále sv. Martina, na kterou Čaputová pozvala zástupce všech registrovaných církví na Slovensku.

Odpoledne Čaputová v Prezidentském paláci symbolicky převezme úřad od Andreje Kisky, kterého vystřídá ve vrcholné politické funkci. Následně bude prezidentka hostit seniory z domovů sociálních služeb.

Podle programu Čaputová také položí věnec k památníku Brána svobody na okraji slovenské metropole, který připomíná oběti, jež zemřely při pokusu o útěk z komunistického Československa přes přísně střežené hranice s Rakouskem. Nová hlava státu také položí kytici na hrob prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Inaugurační program večer zakončí slavnostní recepce.

Pětačtyřicetiletá Čaputová v rozhodujícím kole prezidentských voleb porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, kterého podporovala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie. Kiska, jenž v dubnu ohlásil založení politické strany, se o znovuzvolení na druhé pětileté funkční období neucházel a před prezidentskými volbami vyjádřil podporu Čaputové.

Čaputová skončila v nejnovějším průzkumu důvěryhodnosti slovenských politiků na druhém místě za premiérem Peterem Pellegrinim. Dříve nejdůvěryhodnější slovenský politik Kiska se v sondáži agentury Focus propadl na pátou příčku.

Témata: Zuzana Čaputová Slovensko