Pákistánští soudci nemají Terezu v lásce? Takhle reagují na její požadavky!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 13

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

13. června 2019 11:17

Dostane se konečně Tereza H. po téměř roce a půl na svobodu? Pákistánský soud má na stole hned dva návrhy, který by mohly zajistit, že Češka již brzy opustí vězení - má to ale háček. Soudci, jak se zdá, nejsou příliš ochotní věc rychle projednat!

Mladou Češku zadrželi na letišti v Láhauru 10. ledna 2018 s devíti kilogramy heroinu v kufru. Od té doby sedí v pákistánském vězení. Přestože Tereza věřila, že ji soud osvobodí, nakonec vše dopadlo úplně jinak!

Soudce jí napařil trest 8 let a 8 měsíců. A i když jí byl od té doby trest o pár měsíců zkrácen, Tereza si neumí představit, že by za mřížemi v cizí zemi měla strávit tolik času!

I proto se brzy po vynesení rozsudku odvolala a doufá, že se jejímu právníkovi podaří verdikt zvrátit a ona se již brzy bude moci vrátit domů k rodině! Stačilo by jí ale i to, kdyby ji soud pustil ven na kauci.

Terezin zástupce proto podal k soudu hned dvě žádosti. V jedné z nich žádá milost nebo právě alespoň propuštění na kauci. V druhé podle Blesku požaduje co nejrychlejší projednání odvolání. Tamní justice je totiž hodně pomalá, o čemž už se mohla Češka přesvědčit na vlastní kůži.

„Jedna žádost se týkala milosti nebo propuštění na kauci a další Terezina žádost byla ohledně dřívějšího soudního stání,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj.

Původně byl termín odvolacího řízení byl stanoven až na září. To se ale Tereze, která sedí v drsných podmínkách ve vězení v Lahauru, vůbec nelíbilo! Ve středu konečně začali soudci Terezinu kauzu opět řešit a začali její případ znovu projednávat.

Přesto ale není jasné, kdy a jestli se Tereza dostane ven. Soudkyně Alia Neelumová a soudce Shahbaz Ali Razvi si totiž sice vyslechli obě žádosti, nerozhodli ale o tom, jestli požadavkům vyhoví. Údajně čekají na vyjádření celní správy, která Terezu zadržovala po celou dobu prvního procesu. Až pak rozhodnou.

„Nyní bude potvrzeno datum Terezina odvolacího soudu. Poté soud rozhodne o žádosti o předčasném slyšení,“ vysvětluje zdroj přímo z Pákistánu.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán