Demonstranti osvobodili Saakašviliho z policejního automobilu

Demonstranti osvobodili Saakašviliho z policejního automobilu (5.12.2017).

Autor: stars24.cz

5. prosince 2017 21:39

Bývalého gruzínského prezidenta a odvolaného oděského gubernátora Michaila Saakašviliho, který se ze spojence stal odpůrcem šéfa ukrajinského státu Petra Porošenka, dnes v Kyjevě zatkli agenti tajné služby a obvinili z příprav státního převratu ve spolupráci se zločineckou organizací. Exprezidentovi přívrženci v počtu několika stovek lidí však vlastními těly a barikádami přehradili ulice a nakonec vytáhli Saakašviliho z vozu, ve kterém jej tajná služba SBU převážela k výslechu.

"Vyzývám vás k pokojným demonstracím za odstranění (ukrajinského prezidenta Petra) Porošenka, neměli byste se bát ničeho," prohlásil politik po svém osvobození. "Vyzývám všechny, aby se vydali před parlament a požadovali prezidentovo odstoupení," volal exprezident s ukrajinskou vlajkou kolem krku a v doprovodu davu cestou k sídlu sněmovny.

Během potyček utrpělo zranění několik osob, včetně policistů. Nejméně pět lidí bylo zadrženo. Protestující na policisty házeli dýmovnice a petardy, policie použila slzný plyn.

Saakašvili se na Ukrajině coby výrazný odpůrce Kremlu a ruské politiky začal politicky angažovat na Porošenkovu žádost v roce 2015, vztahy obou politiků však postupně ochladly. Porošenka, který patří k nejbohatším ukrajinským oligarchům, Saakašvili viní z váhavého potírání korupce a klientelismu. Spor vyvrcholil letos v létě, kdy Saakašvilimu, který tou dobou pobýval v zahraničí, Porošenko odebral ukrajinské občanství, které mu dříve udělil. Gruzínský exprezident se ale v září za pomoci svých stoupenců na Ukrajinu vrátil. V neděli na jeho popud za odvolání Porošenka demonstrovalo několik tisíc lidí.

Gruzie, kam bylo z Ukrajiny mezitím vyhoštěno několik Saakašviliho spolupracovníků, dříve žádala Kyjev o vydání exprezidenta kvůli stíhání za údajné zneužití moci. Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dnes nicméně uvedl, že Kyjev se Saakašviliho vydat do Tbilisi nechystá.

"Co bude dál (se Saakašvilim)? V současné době nezvažujeme deportaci nebo vydání. Nyní půjde o výslech osoby, která je podezřelá ze spáchání obzvláště závažného trestného činu," prohlásil Lucenko. Exprezidentovi dal 24 hodin na to, aby se sám dostavil k výslechu. "Zemi, kterou má rád, může Michail Saakašvili pomoci tím, že ji ušetří zbytečných otřesů," apeloval šéf prokuratury.

Saakašvili, který se utábořil se svými přívrženci před parlamentem v centru Kyjeva, je podle prokurátora "na útěku před zákonem". Byl na něj vydán zatykač a vyhlášeno po něm pátrání.

Podle Saakašviliho advokáta Pavla Bogomazova čelí jeho klient podezření z "napomáhání svržení státního zřízení". Politik během zatýkání ve svém kyjevském bytu podle očitých svědků utekl na střechu a vyhrožoval, že skočí. Křičel také, že "Porošenko je zloděj a zrádce", než jej agenti zadrželi.

Vyšetřování SBU se podle agentury Unian týká financování protivládních mítinků, které Saakašvili na Ukrajině organizoval. Exprezident podle Lucenka získal půl milionu dolarů (zhruba 11 milionů korun) na uchopení moci na Ukrajině od oligarchy spjatého s Moskvou a se svrženým prezidentem Viktorem Janukovyčem, který ze země uprchl v roce 2014 po krvavých protestech v Kyjevě a nyní čelí obvinění z vlastizrady.

Saakašvili tato tvrzení odmítl jako falešná, dotyčného oligarchu Sergeje Kurčenka prý vůbec nezná. Před parlamentem hodlá dál demonstrovat za odvolání šéfů tajné služby a prokuratury, jakož i prezidenta Porošenka.

Témata: Michail Saakašvili Petr Porošenko Ukrajina Gruzie