TERORISTICKÝ ÚTOK! V Lyon vybuchla bomba, mnoho zraněných!

Teroristický útok v Lyon

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. května 2019 19:40

V centru francouzského města Lyon dnes explodoval podezřelý balíček. Při explozi bylo zraněno nejméně osm lidí. Podle agentury AFP o tom informovala francouzská prokuratura s tím, že šlo zřejmě o nastraženou bombu. Prezident Emmanuel Macron označil incident za útok bez obětí na životech. Podle francouzského ministerstva vnitra nejsou zranění vážná. Případ začalo vyšetřovat protiteroristické oddělení prokuratury.

Podezřelý balíček vybuchl na pěší ulici Victora Huga plné obchodů a restaurací okolo 17:30 SELČ. Mezi lidmi, které bomba zranila, je podle médií i osmiletá dívka. Okolí výbuchu je plné policejních vozů včetně zvláštních jednotek. Přístup do okolních ulic policie uzavřela.

"Jsou tam zranění lidé a já bych proto pochopitelně rád věnoval myšlenku zraněným, jejich rodinám," řekl Macron v rozhovoru na videokanálu YouTube.

Podle svědků citovaných listem Le Figaro zanechal neznámý muž před jednou z místních pekáren balíček a odešel. Asi deset minut poté předmět explodoval. Policejní zdroj deníku uvedl, že bomba obsahovala hřebíky a šrouby.

Policie zatím po pachateli útoku pátrá.

Jeden ze svědků, který seděl na terase několik set metrů vzdálené kavárny, popsal hlasitou explozi, po níž následovala ještě jedna menší. "Pak bylo vidět, že všichni utíkají směrem k náměstí," řekl Le Figaro.

Témata: Francie Terorismus teroristický útok v Lyon (24. 5. 2019)