Šest let za ukopání Filipínce? Brutální útok, který otřásl Slovenskem, jde opět k soudu!

Slovák Juraj H.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. května 2019 14:06

Slovenská generální prokuratura žádá přísnější trest pro Slováka, kterému bratislavský soud minulý týden vyměřil šest let vězení za loňský útok na Filipínce, jenž po převozu do nemocnice zraněním podlehl. S odvoláním na vyjádření generální prokuratury o tom dnes informovala slovenská televize Markíza. Případem se tak bude zabývat odvolací soud.

"Generální prokuratura uložila krajské prokurátorce podat odvolání (...) proti neuložení přísnějšího trestu," uvedla mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Prokurátorka i odsouzený Juraj Hossu si po vynesení verdiktu soudem první instance ponechali lhůtu na podání odvolání. Prokurátorka tehdy před novináři ale vyjádřila přesvědčení, že prokuratura bude s rozsudkem spokojena a že se neodvolá.

Krátce před vynesením verdiktu Hossu přiznal vinu. Původně mu hrozilo až desetileté vězení. Soud ale zohlednil také znalecký posudek, že obžalovaný spáchal skutek ve stavu snížené příčetnosti. Hossu během procesu tvrdil, že v době útoku byl opilý.

Hossu loni v květnu kopl Filipínce Henryho Accordu do hlavy, když se cizinec snažil chránit ženy před obtěžováním. Podle záběrů z bezpečnostních kamer pak útočník Filipíncovo bezvládné tělo fotografoval a dal na něj nohu.

Útok na šestatřicetiletého cizince, který na Slovensku žil a pracoval, vyvolal v zemi odmítavé reakce veřejnosti a politiků, ale i kritiku postupu prokuratury. Ta až po medializaci případu podala návrh, aby útočník byl vzat do vazby. Po útoku slovenská sněmovna schválila usnesení, ve kterém vyjádřila znepokojení nad rostoucími projevy extremismu, nesnášenlivosti a nenávisti na Slovensku. K přepravě Filipíncových pozůstatků do vlasti poskytlo Slovensko letadlo vládní letky.

Témata: Juraj H. který zabil Filipínce v Bratislavě Slovák Slovensko soudy