Zemřela předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová

Iva Ritschelová

Autor: ČTK, stars24.cz

3. prosince 2017 13:14

V sobotu večer zemřela po těžké nemoci ve věku 53 let předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Informovala o tom dnes mluvčí úřadu Petra Báčová.

Ritschelová byla do funkce předsedkyně úřadu jmenována 1. září 2010, ve funkci nahradila Jana Fischera. Ten byl ale ve funkci jen formálně, protože se v květnu 2009 stal předsedou úřednické vlády.

Úřad tak mezi tím fakticky řídil jeho místopředseda Jiří Křovák. Předtím Ritschelová působila jako rektorka univerzity Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Ritschelová se během působení na ČSÚ zasadila o modernizaci tvorby statistik, včetně elektronizace sběru dat. Snížila celkovou administrativní zátěž v oblasti statistických zjišťování a zasazovala se o zvyšování statistické gramotnosti široké veřejnosti.

Během vědecké kariéry se Ritschelová věnovala makroekonomickým aspektům v souvislosti s tvorbou a ochranou životního prostředí, environmentální ekonomii a podílela se na rozvoji národního statistického systému v oblasti životního prostředí. Účastnila se i misí OSN, například v Kosovu.

Témata: Iva Ritschelová Český statistický úřad