Experti bijí na poplach! O víkendu bude venku čekat na Čechy nebezpečí!

Jaro

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. května 2019 13:21

Meteorologové a hygienici předpokládají, že o víkendu bude nejvyšší riziko napadení klíšťaty. Díky teplému konci zimy se jim totiž daří i navzdory aktuálním nižším teplotám.

Klíšťata jsou na vrcholu své aktivity. Podle expertů jim totiž současné počasí vyhovuje více než horké a suché léto bez deště. Proto padlo varování před jejich zvýšeným výskytem.

V sobotu a v neděli bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Státní zdravotního ústavu (SZÚ) jejich aktivita dokonce na nejvyšším 10. stupni.

Klíšťata lidé většinou podceňují, to ale není vždy radno. Je-li totiž infikováno, roste i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou.

Jde o nemoci, které dodnes řada lidí podceňuje. Jen loni se od klíšťat nakazilo encefalitidou 712 lidí, přičemž za tři roky se toto číslo zvýšilo o dvojnásobek.

Nejlepší obranou je proto prevence. Hygienici doporučují použití repelentu, dále nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Samozřejmostí by také měla být prohlídka celého těla, ráno a večer.

Témata: Počasí klíšťata