Záhadná tramvaj na D1! Nikdo si s ní neví rady...

Tramvaj parkuje vedle D1 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. května 2019 15:43

Provoz na dálnici D1 narušuje od dnešního dne tramvaj. Aniž by tudy vedly koleje, objevil se vyřazený vagón v těsném sousedství páteřní dopravní tepny a zatím si s ním nikdo neví rady. Celou věc mezi sebou konzultuje Policie a Ředitelství silnic a dálnic.

V těsném sousedství dálnice D1 kousek za Prahou někdo zaparkoval vyřazenou tramvaj. Policisté celou věc od dnešního dopoledne prověřují poté, co je k tomu vyzvalo několik řidičů. Jméno majitele už údajně znají, není však zřejmé, zdali se shoduje s majitelem pozemku, na kterém vozidlo stojí.

Jisté je, že tramvaj dříve patřila dopravnímu podniku, který ji vyřadil z provozu a prodal. Jak se tramvaj do blízkosti rušné dálnice dostala, však není jasné. Policie také prověřuje, zdali je její umístění u dopravní tepny v rozporu se zákonem. Podle Ředitelství silnic a dálnic však souhlas k umístění tramvaje v ochranném pásmu dálnice není třeba.

„Nejedná se o pevnou stavbu,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl pro Novinky. Povolení by bylo nutné, pokud by šlo o reklamní poutač nebo stavbu zapuštěnou pomocí betonových sloupků do země. Přestože o reklamu nejde, je zřejmé, že jde o snahu přitáhnout pozornost.

ŘSD nyní bude jednat s dopravními policisty o tom, zdali se jedná o překážku v provozu. V takovém případě hrozí, že by vozidlo muselo být odstraněno, pokud se o to dříve nepostará jeho majitel, kterého policie zná.

Podle zákona měly už dávno zmizet ze sousedství dálnic veškeré reklamní poutače kromě těch, které lákají do restaurací a motelů. Ve stometrovém ochranném pásmu přesto zůstávají stovky z původních 1300 billboardů. Teď k nim navíc přibyla tramvaj.

Témata: Dálnice D1 Tramvaje Policie ČR řsd zajímavosti