Vládne tu stbák! Praha vybuchla ve víru demonstrací! Desetitisíce lidí vypískaly Babiše!

Prahou prošla demonstrace proti Babišovi 24

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. května 2019 22:57

Po týdnu opět tisíce lidí v centru Prahy protestovaly proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Zaplnili většinu Staroměstského náměstí, podle organizátorů ze spolku Milion chvilek jich přišlo přes 20.000, tedy víc než před týdnem. Spolek požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Žádá také záruky, že nenastanou změny na vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství až do doby, než se Babiš očistí před soudem v kauze Čapího hnízda. Před lidmi vystoupili i politici.

Pokud nebudou požadavky naplněny, chce uskupení za týden uspořádat na Staroměstském náměstí další protest. Za dva týdny plánuje demonstraci přenést na Václavské náměstí.

Lidé dnes na Staroměstském náměstí zvonili klíči, pískali na píšťalky a chvílemi skandovali "Nejsme slepí" nebo "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák". Na transparentech měli nápisy "Babiš sobě, národ v hrobě", "A dost!", "Babiš patří za mříž" nebo "Bureši! Spravedlnost nezlomíš!" s odkazem na krycí jméno, které měl Babiš podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) jako agent komunistické Státní bezpečnosti (StB). Řada transparentů a letáků vyzývala premiéra k demisi.

Mezi účastníky protestů byli studenti, rodiny s dětmi i senioři. Po týdnu opět přišel i bývalý premiér z ČSSD Bohuslav Sobotka, který měl ve vládě s Babišem ostré spory. Podle zpravodajky ČTK se dnes sešlo víc lidí než před týdnem. Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář účast odhadl o polovinu vyšší než minulé pondělí, kdy se podle jeho odhadu zúčastnilo 15.000 lidí. Před týdnem pršelo, dnes lidé nezmokli.

Mluvčí protikorupčního uskupení Rekonstrukce státu Tereza Krištofová protestujícím představila sedm pojistek pro nezávislejší justici, které by politici měli zahrnout do zákonů. Jsou mezi nimi transparentní výběrová řízení na místa žalobců a soudců nebo odstranění možnosti, aby vláda mohla odvolat Nejvyššího státního zástupce. Ze zákonů by podle uskupení měla zmizet místa, která ministryni spravedlnosti umožňují vyvíjet nátlak na justici.

Z politiků vedle zástupců parlamentní opozice před lidmi promluvil i poslanec vládní ČSSD a bývalý náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, na kterého lidé pískali. Někteří politici se přihlásili k sedmi pojistkám Rekonstrukce státu nebo vyzývali k účasti v evropských volbách, aby je nevyhrálo hnutí ANO.

Odpůrci Benešové tvrdí, že tato advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně už dva roky otevřeně straní Babišovi ohledně jeho trestního stíhání. Její jmenování ministryní krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v premiérově kauze označují za možný "největší zásah do justiční moci od listopadu 1989". Babiše policie obvinila z podvodu při získání dotace 50 milionů korun na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér kauzu označuje za účelovou.

Benešová, která radí prezidentu Miloši Zemanovi, uvedla po první vlně demonstrací, že si tlaky nepřipouští a že s nimi u ní demonstranti nepochodí. Babiš při jejím uvedení do úřadu zdůraznil, že justice ohrožena není - podle něj jsou to "vymyšlené věci".

Proti jmenování Benešové dnes lidé protestovali také v dalších městech v Česku. V Brně podle odhadů ČTK přišly 3000 až 4000 lidí, v Ostravě přibližně 300 lidí. V obou případech to bylo zhruba stejně jako před týdnem. Shromáždění dnes byla podle facebookové stránky spolku Milion chvilek svolána také ve více než desítce menších měst.

Témata: demonstrace proti Babišovi (6. 5. 2019) Demonstrace Andrej Babiš