Děsivé zjištění o Češích a jejich inteligenci

Češi jsou zdravotní negramoti!

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

3. května 2019 13:38 | Aktualizováno: 4. května 2019 12:56

Průměrný věk v České republice se za posledních dvacet let zvýšil. U mužů to bylo o 7,5 a žen o 5,5 roku. Přesto je úmrtnost populace horší než ve vyspělých evropských státech. Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) na tom totiž nejsou Češi dobře v oblasti zdravotní gramotnosti!

Co je to ona zdravotní gramotnost? Stručně řečeno jde to, jak dokážeme vyhledat a použít informace, nástroje a služby, které souvisí se zdravím. Jde vlastně o soubor znalostí, díky kterým můžeme převzít kontrolu nad vlastním zdravím, konat správná rozhodnutí o svém zdravotním stavu v kontextu každodenního života a podporovat a udržovat své dobré zdraví.

Háček je v tom, že řada Čechů netuší, na co vlastně má nárok, nechodí na preventivní kontroly a vlastně ani nežije tak zdravě, jak by měla. Kvůli tomu se Česko dostalo hluboko pod průměr Evropské unie. Uvádí se, že neznalost nebo sníženou úroveň zdravotní gramotnosti mají tři z pěti obyvatel Česka.

Nejhůře jsme na tom právě v oblasti preventivních vyšetření. Podle čísel Ministerstva zdravotnictví ČR jen každý druhý Čech využívá systém preventivních prohlídek, které jsou zdarma. K praktickému doktorovi bychom měli chodit jednou za dva roky na preventivní prohlídku, k zubaři dokonce jednou za půl roku! Dělá to ovšem jen něco málo přes 50 procent Čechů. A ženy by měly alespoň jednou ročně navštívit gynekologa. A to je jen začátek!

Pokud je vám více než 40 let, máte na kontrolu činnosti srdce pomocí EKG neboli elektrokardiografie nárok zdarma každé čtyři roky. Pokud je vám víc než padesát let, můžete bezplatně podstoupit bezbolestný a pohodlný test na takzvané okultní krvácení ve stolici, které může být prvním příznakem nádorového onemocnění. Od 55 let ho máte zdarma dokonce každé dva roky. Každé ženě starší 45 let pak pojišťovna plně hradí mamografické vyšetření - a to každé dva roky.

Ministerstvo zdravotnictví přitom zdůrazňuje, že při preventivní prohlídce mohou být objeveny známky nemoci, která (když je zachycená v takto raném stadiu) je zcela vyléčitelná a to i v případě zhoubného onemocnění.

Zdá se ovšem, že Češi se bílých plášťů bojí a na prevenci často kašlou. Nebo prostě jen nevědí, že by na kontroly měli chodit! Podle čísel WHO jsme totiž v oblasti zdravotní gramotnosti až za Rakouskem, Německem, Řeckem, Španělskem či Irskem. Statistice naopak dominují Nizozemci. Útěchou nám může být, že hůře než my jsou na tom třeba Belgičané!

Je sice pravda, že se délka života Čechů neustále prodlužuje, je ale také třeba brát v potaz kvalitu prožitého života vycházející z ukazatele délky života prožitého ve zdraví. Ten je ale pro českou populaci v průměru jen 62 roků! A to není příliš povzbudivé!

Témata: zdraví Česká republika češi WHO (Světová zdravotnická organizace)