FOTO: DĚSIVÁ NEHODA autobusu s vězni a kamionu s tanky v Praze!

HRŮZNÁ NEHODA: Autobus s vězni narazil do kamionu s tanky! (2.5.2019). 10

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

3. května 2019 2:09

Při srážce vězeňského autobusu a nákladního auta vezoucí historické tanky dnes na Pražském okruhu zemřel příslušník Vězeňské služby (VS) a dalších 14 lidí bylo zraněno. Jedna žena utrpěla těžké zranění, jeden muž středně těžká, ostatní byli zraněni lehce. Vozy po srážce začaly hořet, autobus shořel úplně, tanky byly ohněm poškozeny. Záchranáři vyhlásili traumaplán, který využívají při krizových událostech s více zraněnými. Na místo povolali vrtulník a speciální vůz Atego. Nehoda zablokovala provoz v obou směrech dálničního okruhu kolem Prahy. Před 15:00 byl obnoven provoz ve směru od D5. Směr na letiště zůstával kvůli odklízení vozidel a kontrole stavu silnice uzavřený ještě hodinu před půlnocí.

Nehoda se stala kolem 13:00 u sjezdu na Řeporyje ve směru na letiště. V havarovaném autobusu cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků Vězeňské služby, sdělila ČTK její mluvčí Petra Kučerová. S autobusem se srazil tahač, který vezl dva americké historické tanky do Plzně na Slavnosti svobody. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu a požár dostali brzo pod kontrolu, uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Při srážce zahynul dozorce, zraněni byli podle Kučerové další dva příslušníci Vězeňské služby a několik vězňů. Všechny nezraněné vězně přepravil náhradní autobus do věznice.

Záchranáři na místo povolali speciální vůz Atego, který slouží k řešení krizových situací a je standardně nasazován k velkým požárům či jiným mimořádným situacím. Nejvážněji zraněná žena byla podle mluvčí záchranářů Jany Poštové letecky přepravena do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a středně těžce zraněný muž a dalších 12 lehce zraněných do dalších nemocnic. Traumaplán záchranáři ukončili před 14:30.

Policisté kvůli nehodě odklonili dopravu v obou směrech, tvořily se dlouhé kolony. Před 15:00 byl obnoven provoz na okruhu ve směru od D5, ale směr na letiště zůstal dál uzavřen. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan před 23:00 ČTK řekl, že torzo autobusu, jeden z tanků a tahač už byly odvezeny, zbývá ještě naložit druhý tank a podvalník. Poté budou muset silničáři zkontrolovat, zda požár vozovku nepoškodil a zda je bezpečné na ni znovu pustit auta, uvedl mluvčí.

Nákladní vůz s tanky jel na plzeňské Slavnosti svobody, které začínají v pátek, z muzea ve Smržovce naJablonecku. Tahač měl na korbě dva originální válečné americké stroje - stíhač tanků M36 Jackson a tank M3 Stuart. Oba měly být v Plzni součástí vojenského kempu 16. obrněné divize US Army. Tank M36 Jackson měl jet i v nedělním velkém konvoji vojenské historické techniky Convoy of Liberty. "Oba tanky jsou poškozené. Jackson, který byl blíž korbě tahače, je prý velmi zasažený a ohořelý. Stuart byl zasažen méně. Do Plzně na oslavy nedorazí. Jejich majitelé jsou snad v pořádku," řekl ČTK Pavel Rogl z klubu 16. obrněné divize.

Témata: Nehody autobusů Praha Dopravní nehody