Češi snědli další polské maso se SALMONELOU! Jsou ho ČTYŘI TUNY!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. dubna 2019 12:29

Na českém trhu se podle veterinářů objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které bylo 2,25 tuny chlazených kuřat, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa snědena. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Obě zásilky směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. V prvním případě se jednalo o 2250 kilogramů chlazených kuřat bez drobů distribuovaných do porcovny v Žalkovicích na Kroměřížsku. Ve druhém případě o více než jeden a půl tuny vakuově balených mrazených slepic, jejichž příjemcem byl obchodník z obce Podolí u Uherského Hradiště," uvedl Vorlíček.

U první zásilky byl podle veterinářů výrobcem Hybro Sp. z o.o., Zaklad Produkcyjny Kaniów, datum spotřeby měla do posledního března. "Z porcovny společnosti Solertia Group ze Žalkovic směřovalo dle dokumentů dodaných porcovnou kuřecí maso k cca 25 odběratelům - především stravovacím zařízením - v několika krajích České republiky. SVS situaci dále prošetřuje," dodal veterinární mluvčí.

V druhé zásilce šlo o mražené slepice, které firma Kovář plus z Podolí distribuovala ke 14 odběratelům. "Vzhledem k tomu, že se jedná o mražený produkt s datem spotřeby až v březnu 2020, je pravděpodobné, že část masa může být ještě u obchodníků či v mrazničkách konečných spotřebitelů. Maso je v takovém případě možné vrátit v místě nákupu," dodal mluvčí. Dodavatelem této zásilky byla podle veterinářů firma Zaklady miesne „Brado - 2“ spólka akcyjna z Waclowic.

Veterináři poslední dobou informují zhruba každý týden o nálezech zásilky polského masa se salmonelou. Minulý týden uvedli, že se do Česka dostalo 540 kilogramů polského kuřecího se salmonelou, část masa se snědla, část veterináři dohledali. V předminulém týdnu pak šlo o půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Témata: Maso závadné maso z Polska salmonelóza