Dan Ťok definitivně končí v politice! Už nebude ani poslanec!

Dan Ťok

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2019 13:53

Končící ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) končí nejen na ministerstvu, ale i v Poslanecké sněmovně. Už minulý týden Ťok řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice.

Ťok se pondělí notářským zápisem vzdal poslaneckého mandátu, uvádí deník Právo. Ve sněmovně, kam byl zvolen za Karlovarský kraj, by ho měla nahradit pětapadesátiletá Iva Kalátová, členka městského zastupitelstva v Rotavě a zastupitelka kraje.

Poslanecký slib má složit v úterý při zahájení dubnové schůze dolní parlamentní komory. Deník také upozorňuje na to, že prvním náhradníkem byl sice Roman Procházka, ten se však mandátu vzdal a uvolnil Kalátové místo.

Ťok nechtěl svůj konec ve Sněmovně blíže komentovat. "Jeden z 200 toho prosazuje strašně málo. Já dám tu šanci někomu, kdo má větší chuť," zdůvodnil ČTK složení mandátu. "Pravda je, že už se balím. Přebírám ty hromady materiálů, které mám na stole, a dělám v tom pořádek," dodal.

Ťok byl ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 lídrem hnutí ANO 2011 v Karlovarském kraji. Získal 5 014 preferenčních hlasů a stal se tak poslancem. O jeho konci na ministerstvu se spekulovalo dlouhodobě. Už v květnu 2018 prohlásil, že zvažuje konec svého vládního angažmá.

Definitivní odchod z ministerstva Ťok ohlásil 8. dubna 2019. tehdy uvedl, že se rozmýšlel už zhruba rok, jestli má odejít z funkce a demisi podal už v lednu 2019, tu ovšem zamítl premiér Andrej Babiš. Dodal, že si ještě rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát. 

Témata: Dan Ťok Ministerstvo dopravy Poslanecká sněmovna