Češi mají vážný problém! Skončí na ulici?

Byty

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. dubna 2019 10:35 | Aktualizováno: 14. dubna 2019 10:12

Vládní koalicí na pražském magistrátě otřásá konflikt ohledně řešení bytové krize. Astronomické částky za bydlení však nejsou problémem jen v Praze, ale i v dalších českých velkých městech, kde lidé nedosahují ani takových příjmů jak v české metropoli.

Česká pirátská strana, která aktuálně drží křeslo pražského primátora, do svého programu zařadila na přední místo řešení problému s bydlením v Praze. V programu se hovoří i o zdanění prázdných bytových jednotek. Prvním krokem mělo být vytvoření mapy bytů, které nikdo neobývá. Jejich koaliční partner, strana TOP09, se do nich pustil s obvinění ze šmírování elektroměrů a z komunistických manýrů.

Jak dopadne spor uvnitř pražské koalice není jasné, nicméně situace ohledně bydlení v Česku je v mnohých lokalitách problematická. Ceny bydlení poměrně rapidně rostou. Řeč čísel je neúprosná. Český statistický úřad v posledním komentáři k cenám bydlení uvedl. "Svůj růst zrychlily hlavně ceny za bydlení. To se projevilo jak na meziměsíčním, tak meziročním vývoji. V rámci bydlení zdražily ceny elektřiny, nájemného i tepla a teplé vody. Ceny za bydlení vzrostly oproti loňskému srpnu o 3,2 % a měly tak největší vliv na meziroční zvýšení celkové cenové hladiny,“ uvádí Pavla Šedivá z odboru statistiky cen ČSÚ. Jedná se sice o půl roku starý údaj, který však vystihuje dlouhodobý trend.

Podle aktuálních údajů ČSÚ se cena nájemného zvedla meziročně dokonce o 3,8 %. Cena celého spotřebitelského koše podle úřadu vzrostla jen o 2,7 %. S trochou zjednodušení nájemní bydlení roste celorepublikově rychleji než inflace.

Nikoho nepřekvapí, že nerostou jen ceny nájmu, ale i ceny bytů na prodej. Podle statistik realitní společnost Re/max například malý dvoupokojový byt 2+kk v Praze v roce 2010 stál 2 603 745 v roce 2018 se prodával již za 3 779 864. Jinými slovy, pár let po ekonomické krizi stojí byty o 45 % více než před krizí.

Prudký nárůst cen, který sice pomalu dosahuje svého vrcholu, vytváří situaci v níž střední příjmové skupiny mají problém bydlení ufinancovat. Vládní strana ČSSD připravuje novou legislativu týkající se sociálního bydlení, ovšem zákon s lidmi, kteří vydělávají těsně pod statistickým průměrem, se sociální bydlení netýká a ani by nemělo. Přesto mají často s bydlením potíže, zejména v Praze, ale i v dalších krajských městech (zejména v Brně, Plzni, Olomouci nebo Pardubicích).

Podle developerů cenu nemovitostí akceleruje zejména nedostatek bytů v inkriminovaných lokalitách zapříčiněný pomalou výstavbou, jelikož příprava developerského projektu v Česku může trvat i 13 let. Pokud je jeden ze zásadních problémů v nekvalitní legislativě, měli by čeští politici s problémem něco udělat, jakkoliv konzervativní pravice bude opakovaně hovořit o komunismu. Jestli sledování elektroměrů problém vyřeší, je zcela jiná otázka. 

Témata: Lidé domy Byty