Praha zažívá další protest taxikářů! Novela by mohla začít platit už letos!

Protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. dubna 2019 11:26

Už několikátý protest taxikářů za poslední roky dnes zažívá Praha. Řidiči se však nemusí bát kolon, taxikáři mají v plánu jít pěšky za politiky a předat jim dopis, v němž je požádají o předložení pozměňovacích návrhů. Novela silničního zákona by mohla začít platit ještě letos.

Zhruba 30 vozů taxi se dopoledne sjelo na pražském Strahově kvůli plánovanému protestu proti novele zákona o silniční dopravě. Taxikáři tvrdí, že vychází vstříc alternativním taxislužbám, jako jsou Uber či Taxify. V rámci akce se chystají pěšky sejít na Malou Stranu a předat politikům dopis.

Novela zákona, kterou už schválila vláda a nyní ji má projednat Parlament, přinese podle taxikářů základní deregulaci oboru. Výsledná novela, ač se její přípravy účastnili, jde naprosto proti jejich návrhům a zájmům. Vozidla taxislužeb například nebudou muset mít taxametr ani střešní svítilnu, zruší se i zkoušky z místopisu.

Podle taxikářů přinesou tato opatření jen chaos a desítky tisíc řidičů přivedou do existenčních potíží. Profesi by podle jejich názoru měli vykonávat jen školení profesionálové. Přesto taxikáři nepředpokládají, že se jim podaří dosáhnout přepracování novely, chtějí však alespoň přesvědčit poslance, aby předložili určité pozměňovací návrhy.

Ministerstvo dopravy připomíná, že novela je stále v legislativním procesu, ovšem je snahou změny projednat co nejdříve, aby mohly brzy začít platit. „Předpokládáme, že by novela zákona mohla nabýt účinnosti v druhé polovině roku 2019,“ uvedla pro stars24.cz tisková mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

„Co se týká zkoušek z místopisu a znalosti právních předpisů, tak ty byly z návrhu zákona vypuštěny v návaznosti na výsledky meziresortního připomínkového řízení,“ dodává mluvčí.

Stanovisko ministerstva zůstává neměnné, prioritou je ochrana zákazníků proti předraženým službám. „Cílem navrhovaných změn je především umožnit používat velmi rozšířené moderní aplikace jako alternativu k taxametrům, ovšem za jasně definovaných povinností zprostředkovatelů i samotných řidičů,“ vysvětluje Rezková.

Nejde o první protest pražských taxikářů, kterých v hlavním městě působí 9800. Počátkem loňského roku poukazovali na nerovné podmínky tím, že uspořádali čtyři pomalé jízdy, kdy stovky aut blokovaly dopravu. Pro Uber a Taxify jezdí v Praze 3000 řidičů.

Témata: Taxi Ministerstvo dopravy Praha Uber Taxify