Hrozí Česku krize? Ekonom promluvil!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. dubna 2019 10:35

Ekonom Lukáš Kovanda varuje před klesající mírou nezaměstnanosti. Tvrdí, že sice ukazuje příznivé výsledky, ale i v době, kdy makroekonomické ukazatele ukazují na blížící se krizi!

Míra nezaměstnanosti v ČR v březnu klesla z únorové hodnoty 3,2 na rovná tři procenta. Klesla tak na svoji letošní nejnižší úroveň a přiblížila se k loňským minimům na úrovni 2,8 procenta.

Počet volných pracovních míst podle dostupných statistik překonal další historický rekord, když vystoupal na bezmála 340 tisíc. Český trh práce je tak stále výjimečně dobré kondici, z pohledu zaměstnavatelů to ale úplně pravda není.

"Míra nezaměstnanosti je zpožděný makroekonomický ukazatel a kvůli strnulosti trhu práce vykazuje příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné makroekonomické ukazatele, zejména ty předstihové zřetelně zachycují nadcházející útlum, ba krizi," uvedl ve zprávě, kterou má stars24.cz k dispozici, ekonom Czech Fund Kovanda.

Podle něj se o krizi v Česku zatím nejedná, data za německý průmysl, na němž jsme silně závislí, ale v posledních měsících vykazují povážlivý sestup. Přesto zatím neindikují nic víc než zatím ještě nevinný návrat k trendu let 2013 až 2016.

Ekonom se domnívá, že pokud by opadlo napětí kolem obchodních válek a kolem brexitu, výrazně to rozjasní vyhlídky právě i české ekonomiky. Míra nezaměstnanosti by ale přesto měla zůstat na nízké úrovni po celý letošní rok. 

Přesto jsou podle něj patrné kusé známky propouštění v některých segmentech průmyslu, avšak podmínky na trhu práce celkově nadále zůstávají z hlediska zaměstnance nadprůměrně příznivé.

Témata: Ekonomika zaměstnání