Letní dovolená v ohrožení. Smartwings ruší lety, zjišťovali jsme, co vás čeká

SmartWings a ČSA

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. dubna 2019 16:01 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 14:29

Máte v plánu letět na letní dovolenou se společností Smartwings? Pak pro vás máme špatnou zprávu, největší české aerolinky ruší kvůli problémům s letouny Boeing 737 MAX téměř desetinu svých letů v letní sezóně. Zákazníkům už nabízí náhradní řešení.

Americká firma Boeing dnes oznámila další problém se svým strojem 737 MAX, který už je několik týdnů vyřazen z provozu všech světových aerolinií. Softwarová chyba totiž s velkou pravděpodobností způsobila v posledních měsících hned dvě fatální nehody tohoto letounu.

Návrat Boeingů 737 MAX do služby se tak pravděpodobně odkládá, což reflektuje i největší česká letecká společnost Smartwings. Redakce serveru stars24.cz disponuje jejím dnešním tiskovým prohlášením, v němž oznámila realizaci „nutných opatření s cílem co nejvíce zmírnit dopady této situace na cestující“.

„Na základě poslední analýzy jsme nuceni snížit kapacitu na linkách Smartwings realizovaných z ČR pro období letní sezóny o 8 %,“ stojí v prohlášení s tím, že lety Českých aerolinií budou nadále provozovány beze změn dle letového řádu.

„Tato situace, do které se letecké společnosti a naši klienti dostali, nás velice mrzí, o to víc, že jsme jí nezavinili. Děláme maximum pro minimalizaci dopadů, které uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8 má na náš letový provoz a cestovní plány našich cestujících, a také proto, abychom zabránili dalším případným škodám,“ říká generální ředitel Smartwings Roman Vik.

Letecká společnost uvedla, že snížení kapacity na linkách bude realizováno úpravou letových řádů na vybraných linkách, snížením počtu frekvencí u některých destinací, případně i dočasným pozastavením provozu některých linek. Zákazníkům nabízí překnihování na jiné lety nebo vrácení peněz.

„Společnost Smartwings se omlouvá za nepříjemnosti všem zákazníkům, kteří budou dotčeni případnými změnami,“ píše se v závěru tiskového prohlášení společnosti, které má server stars24.cz k dispozici.

Témata: Smartwings ČSA letectví cestování turistika Boeing 737 MAX