Ovčáček pro stars24.cz o cestování: Kde se mu líbilo nejvíc a kam se těší právě teď?

Jiří Ovčáček

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. dubna 2019 10:36

S prezidentem Milošem Zemanem už jeho mluvčí Jiří Ovčáček procestoval řadu zahraničních zemí. Kde se mu líbilo nejvíc? A má vůbec během návštěv čas někam vyrazit i sám? I na to se jej zeptala redakce serveru stars24.cz.

Tento týden absolvoval tiskový mluvčí Jiří Ovčáček s prezidentem Milošem Zemanem zahraniční návštěvu ve Vídni. Jaký je jeho vztah k hlavnímu městu Rakouska? „Vídeň navštěvuji pravidelně i ve volném čase,“ prozradil pro stars24.cz. „Atmosféra rakouského hlavního města je podobná té v Praze. Prostě je zde poznat společná historie,“ vysvětluje.

Za necelých pět let ve funkci už ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky procestoval spoustu zahraničních zemí. Které jej okouzlily nejvíc? „Pokud jde o zahraničí, mám rád Jeruzalém, Vídeň, Berlín, New York a Londýn,“ říká Ovčáček, kterého to však vždy táhne zpátky domů. „V České republice je dobře všude!“ má jasno.

Ačkoliv jde v případě zahraničních návštěv o pracovní cesty, občas má mluvčí prezidenta i možnost vyrazit někam sám mimo oficiální protokol. „Loni v Jeruzalémě jsem v 5:00 ráno vyrazil na Via Dolorosa (ulice v jeruzalémském Starém Městě, je předobrazem křížových cest – pozn.red.). Nebyli tam turisté, nikdo. Skvělý zážitek,“ popisuje Ovčáček pro stars24.cz.

Do jaké zahraniční země by se ještě rád podíval pracovně s panem prezidentem? „Momentálně se těším na návštěvu Maďarska. Odvážná a hrdá země,“ prohlásil tiskový mluvčí prezidenta. Cesta do Budapešti by se měla uskutečnit během následujících měsíců.

A co ve volném čase? Sní Jiří Ovčáček o nějaké zajímavé destinaci, nebo ne? „Nemusím snít, sen je už splněn,“ začal svou odpověď tajemně. „Nejkrásnější je totiž naše vlast. Měli bychom si toho vážit,“ vysvětluje mluvčí, který, jak už prozradil dříve, nachodí desítky kilometrů po Česku ročně.

Víc na času na turistiku však bude mít nejprve za čtyři roky, kdy prezidentu Zemanovi skončí jeho druhý a poslední mandát. Co bude dělat pak, zatím Ovčáček neví, přiznal jen, že politika, v níž by si ho mnozí lidé dokázali představit, jej neláká.

Témata: Jiří Ovčáček cestování turistika Miloš Zeman