Palác kultury má narozeniny! Prahu změnil a ještě změní k nepoznání!

Kongresové centrum Praha 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. dubna 2019 10:34

Někdejší Palác kultury (lidově Pakul) oslavil 38. narozeniny. Budova, která zásadně změnila ráz Prahy bude hlavní město tvarovat i do budoucna. Právě totiž finalizují přípravy chystané modernizace budovy i prostoru kolem ní. S čím vším se už za pár let na Vyšehradě potkáme?

Včera uplynulo 38 let od otevření kontroverzní stavby, která pro jednou zásadně změnila panorama Prahy. 2. dubna 1981 došlo za účasti tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka ke slavnostnímu otevření Paláce kultury na Vyšehradě. Už o pár dní později se zde konal XVI. sjezd KSČ.

Po sametové revoluci došlo k přejmenování budovy na Kongresové centrum Praha, její sály posloužily mnoha světoznámým umělcům v čele s písničkářem Bobem Dylanem nebo bubeníkem Beatles Ringem Starrem. Akustika Kongresového sálu, který pojme 2764 návštěvníků, patří podle odborníků k nejlepším na světě.

Přesto je plánována velká modernizace budovy, poslední rekonstrukcí procházela přesně před dvaceti lety. Před necelými dvěma lety byl vyhlášen vítěz mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže Nové KCP, jejímž předmětem byla dostavba nové výstavní haly a úprava přilehlého prostranství a Pankráckého náměstí.

V jaké fázi se tento projekt právě nachází? „Byla ukončena 1. etapa aktualizace architektonické studie dle obchodních a majetkoprávních požadavků KCP a nyní probíhají projekční práce na dokumentaci pro územní a stavební povolení,“ sdělila serveru stars24.cz Nikol Chumová z PR oddělení Kongresového centra.

Zástupkyně KCP nám také popsala, co všechno se bude měnit. „Projekt zahrnuje zvelebení veřejného prostranství, vysazení zeleně, vytvoření kavárny a jedná se i o možnostech další občanské vybavenosti,“ konstatuje Chumová s tím, že vítězný návrh španělského architektonického ateliéru OCA umožňuje kreativní práci s veřejným prostorem.

Majoritním vlastníkem Kongresového centra je stát, který před pěti lety odkoupil 55 % akcií a zbavil společnost více než dvoumiliardového dluhu. Zbývající 45% podíl vlastní hlavní město Praha.

Témata: kongresové centrum praha Praha