Zmatky kolem OD Kotva! Bude to kulturní památka, nebo ne?

OD Kotva

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. dubna 2019 11:33

Osud legendárního obchodního domu, který leží v samém centru Prahy na náměstí Republiky, provází v posledních dnech zmatky. Ministerstvo kultury muselo zrušit památkovou ochranu OD Kotva kvůli změně vlastníka v průběhu řízení. Původní i nový majitel mu to zapomněli říct.

Ministerstvo kultury dnes potvrdilo, že ministr Antonín Staněk (ČSSD) zrušil prohlášení legendárního OD Kotva za kulturní památku. Věc se tak vrátila do rukou ministerstva k novému projednání. Důvodem je změna vlastníka budovy, ke které došlo v průběhu řízení. Původní vlastník Kotvy totiž opomněl svou zákonnou povinnost informovat ministerstvo o změně vlastníka.

„Nový vlastník si zvolil stejného zástupce v řízení, jako předešlý, a ani tento zástupce nesdělil, že již zastupuje jiného vlastníka. Nový vlastník poté podal rozklad proti prvoinstančnímu rozhodnutí s tím, že byl opomenut (ačkoli jeho zástupce činil úkony v řízení, nebylo však zřejmé, koho zastupuje),“ popisuje pro stars24.cz mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Chaos nakonec zapříčinil, že se celá věc vrátila na začátek. „Z důvodu právní jistoty účastníka druhoinstanční orgán v prosinci 2018 prvoinstanční rozhodnutí zrušil a věc vrátil Ministerstvu kultury. Řízení od té doby pokračuje, proběhly úkony, dané správním řádem a v brzké době očekáváme vydání prvoinstančního rozhodnutí,“ vysvětluje mluvčí ministerstva.

Povinností majitele v průběhu památkového řízení však zdaleka není jen nahlášení případné změny vlastníka, ale také povinnost chránit věc před poškozením. „Není tedy předepsáno, že se musí starat o objekt, jako by již byl kulturní památkou, ale zároveň jej musí chránit před poškozením či zničením, což v praxi může odpovídat péči o kulturní památku,“ dodává Häckl.

Současným vlastníkem obchodního domu je společnost Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly. O prodeji Kotvy informovala tuzemská média v únoru tohoto roku, řízení o prohlášení za kulturní památku probíhalo od září 2016.

OD Kotva vznikl v letech 1970 až 1975 podle návrhu manželů – architektů Machoninových. Jeho půdorys, který podle mnoha lidí připomíná včelí plástev, tvoří mnoho vzájemně propojených šestihranů. Kotva je dnes považována za jednu z nejzajímavějších budov 70. let minulého století. Po pádu komunismu však zájem zákazníků o nákupy v Kotvě upadá, což platí dodnes. I proto se chystá rekonstrukce.

Témata: Kotva (obchodní dům) Ministerstvo kultury Praha Kulturní památky