Letecká záchranka slaví výročí! První vrtulník vzlétl v dubnu 1987, dnes zasahuje každý den!

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. dubna 2019 10:39

Na apríla připadá každý rok výročí provozu letecké záchranné služby u nás. Letos je to už 32 let, co se do akce dostal první vrtulník. Dnes zasahují paramedici prakticky každý den, nejstarší stanoviště LVS v Praze má stovky případů ročně.

Už 32 let čeští záchranáři k nejzávažnějším úrazům létají. 1. dubna 1987 zahájilo provoz nejstarší stanoviště letecké záchranné služby u nás. Náleží mu prestižní označení Kryštof 1 a je umístěno v areálu letiště Praha-Ruzyně. V celém Česku v současnosti funguje dalších devět stanovišť letecké záchranné služby.

Nejdéle však funguje to pražské, které zároveň patří k nejvytíženějším. Jeho spádovým územím je kromě hlavního města také Středočeský kraj, především v noci však vrtulníky z Prahy zasahují na celé západní polovině Česka. „Naše letecká výjezdová skupina má každoročně okolo 530 zásahů,“ uvedla pro stars24.cz tisková mluvčí ZZS hl. města Prahy Jana Poštová.

„Nejčastější jsou vzlety k dopravním nehodám, nejrůznějším traumatům nebo například k opařeninám a popáleninám,“ vysvětluje mluvčí pražských záchranářů. 95 % zásahů se odehrává přímo v terénu, pouze 5 % tvoří transporty pacientů z krajských zdravotnických zařízení do specializovaných pražských nemocnic.

Největší zátěž pro leteckou záchranku představuje léto, kdy vrtulník vzlétá až osmdesátkrát za měsíc. Naopak v podzimních a zimních měsících je vzhledem k povětrnostním podmínkám počet vzletů nižší. Zdravotnická posádka má tou dobou možnost zasahovat pomocí sanitního vozu, který je na stanovišti trvale k dispozici.

Provoz deseti tuzemských stanovišť letecké záchranky je zabezpečován nejen státními organizacemi (policie, armáda), ale rovněž soukromými subjekty. Náklady, které převyšují půl miliardy korun ročně, hradí ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny se na provozu podílejí minimálně, částka, kterou vynakládají, nepředstavuje ani 1 % celkových nákladů.

Leteckým záchranářům vzdávají čest i televizní tvůrci. Před lety běžel na obrazovkách zahraniční seriál Medicopter 117, letecká záchranná služba se objevila i v druhé řadě legendární Sanitky. Ztvárnění činnosti paramediků však bylo ve většině případů nerealistické, „televizní“ záchranáři totiž často ignorovali bezpečností předpisy a zásady.

Témata: Záchranná služba záchranáři zdraví