Navzdory suchu je v Česku bazén na každé třetí zahradě! Odborník popsal, proč tomu tak je!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. dubna 2019 10:37

Bazény na zahradách se v posledních dvou desetiletích staly doménou českého národa, konkurovat v počtu bazénů nám dokáže jen Francie. Proč si ho pořídily tisíce Čechů a jak ovlivňuje jejich provoz sucho, které nás v posledních letech sužuje?

Sice teprve před pár dny začalo meteorologické jaro, přesto se najdou lidé, kteří už si představují letní radovánky v bazénech. V Česku se podle odhadu prodejců nacházejí už na každé třetí zahradě a další lidé míří do obchodů, kde už začala hlavní prodejní sezóna.

„Jsme zemí uprostřed Evropy a k moři je daleko. Přírodní koupaliště bývají již na začátku léta nevhodná ke koupání a takřka každé druhé dítě dnes trpí ekzémem, tudíž mu například sinice způsobují velké zdravotní problémy,“ konstatuje pro stars24.cz André Houška ze společnosti RH pool, která staví bazény na míru.

Houška tvrdí, že bazén na zahradě je dnes považován za standard, který už dávno není jen věcí vyšších vrstev společnosti. Podle nejnovějších dat dokonce Česko patří hned po Francii k evropské špičce v počtu bazénů na nemovitost. Bazény se totiž neobjevují jen v sousedství moderních vil, ale i rekreačních nemovitostí. A jak dobře víme, Češi jsou národem chatařů a chalupářů.

„Stavba bazénů na chatách či chalupách se stává trendem především u movitějších klientů a těch, kteří mají v úmyslu se na ně výhledově odstěhovat natrvalo, nebo zde trávit většinu času,“ přibližuje Houška pro stars24.cz a dodává, že v takovém případě jsou nejvýhodnější volbou nadzemní bazény, které se po koupací sezóně složí, uloží do sucha a jsou opět připravené.

Do provozu bazénů však čím dál častěji zasahují faktory, na které lidé nemají takový vliv, například sucho. Loňská extrémní situace dokonce vedla některé tuzemské obce k zavedení razantních opatření, mezi které patřil i zákaz plnění bazénů, který byl vnímán jako zbytečné plýtvání vodou.

Podle mapy projektu Intersucho je však letošní situace lepší, sucho panuje především na jižní Moravě a ve středních Čechách. Stále se navíc očekává velké tání, ještě o víkendu ležely v Krkonoších až 2 metry sněhu. Obleva se zatím podepisovala především na kvalitě sněhu. Zůstává však otázkou, jak moc se voda z roztátého sněhu vsákne do půdy.

Témata: Voda bazény Sucho nemovitosti