Ovčáček pro stars24.cz promluvil o Jílkové. Co si o ní myslí?

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. března 2019 11:30 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 14:22

Diskuzní pořad České televize Máte slovo má značně kontroverzní pověst. Jedni si ho každý čtvrtek nenechají ujít, jiní ho kritizují na každém kroku. Včera tam zavítal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, kterého se redakce serveru stars24.cz zeptala na to, jak zmíněný pořad vnímá on.

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček byl jedním z mnoha hostů moderátorky Michaely Jílkové ve včerejším vydání diskuzního pořadu České televize Máte slovo. Debatovalo se o žalobě na prezidenta, kterou připravuje skupina senátorů kolem Václava Lásky.

Tento diskuzní formát bývá častým terčem kritiky, někteří lidé se domnívají, že na obrazovku veřejnoprávní televize nepatří. Rozhodli jsme se proto zeptat Jiřího Ovčáčka, co si o pořadu Máte slovo myslí. „Považuji tento diskuzní formát za velmi důležtý. Říkal jsem to už v samotném vysílání,“ upozorňuje mluvčí prezidenta.

„Ač mnohdy vypadá průběh pořadu dramaticky, jde o projev demokratické diskuse. Diskutují spolu tváří v tvář reální lidé odlišných názorů. Na sociálních sítích vznikají bubliny, ve kterých se lidé jen utvrzují ve svých názorech. V Máte slovo se střetávají myšlenkové světy, a to je dobře. Jinými slovy řečeno, jde o bytostné naplnění veřejné služby Českou televizí,“ vysvětluje Ovčáček pro stars24.cz.

Jím zmíněný dramatický, mnohdy až chaotický průběh diskuze patří k častým argumentům kritiků pořadu. Jak zvládá Michaela Jílková kočírovat debatu podle prezidentova mluvčího? „V pořadu Máte slovo jsem vystoupil už několikrát a mohu tedy s veškerou vážností prohlásit, že moderátorka pořad zvládá velmi dobře,“ nešetří chválou.

„Kritikům bych vzkázal, že si odvykli názorové diskuzi. Demokracie přitom takový typ debaty potřebuje jako sůl,“ dodal vzápětí.

Přesto se už několikrát o konci pořadu Máte slovo spekulovalo. „Zastávám názor, že jde o pořad vysoce potřebný,“ stojí si za svým Ovčáček. „Za dlouhodobými snahami o zrušení vidím právě touhu utnout otevřenou demokratickou debatu různých názorových proudů. Budu rád, když lidé nadále budou mít slovo a nikdo je nebude umlčovat,“ konstatuje pro stars24.cz.

Čím si tento diskuzní pořad získal Ovčáčkovo uznání? „Získal si můj respekt právě proto, že umožňuje skutečnou názorovou debatu bez ideologického nánosu,“ vysvětluje mluvčí, který se na Twitteru naopak často naváží do relací 168 hodin, Reportéři ČT nebo Otázky Václava Moravce. Proč? „Tyto tři pořady by se mohly sloučit do jediného s názvem Nemáme rádi Zemana a Babiše,“ uzavírá debatu na toto téma.

Témata: Jiří Ovčáček Máte slovo Michaela Jílková Česká televize