Neshodli se na definici, kdo je migrant! Cizinci proto v Česku šíří tuberkulózu!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. března 2019 15:55

Počet případů tuberkulózy v Česku klesl za posledních deset let o polovinu, přesto řeší čeští lékaři jeden zásadní problém. Třetinu současných výskytů této nemoci u nás totiž tvoří cizinci. Chybí totiž legislativa, která by přinesla stoprocentní jistotu, že agenturní pracovníci podstoupili řádnou prohlídku.

V České republice loni onemocnělo tuberkulózou 380 lidí. O celou třetinu případů se ale postarali cizinci, především jde o agenturní pracovníky z Ukrajiny, Ruska, Vietnamu, Mongolska nebo Rumunska, kde je největší incidence této nemoci v rámci celé Evropské unie. Tamní úřady evidují 66 případů tuberkulózy na 100 tisíc obyvatel.

Agentury najímají takové pracovníky na základě poptávky českých firem, oproti nim však nemusí plnit některá kritéria. „Měly by garantovat jejich dobrý zdravotní stav. Praxe je však taková, že tito lidé často neprojdou zdravotními prohlídkami, které by tuberkulózu a další nakažlivé nemoci odhalily,“ popisuje pro stars24.cz předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„Tím, že nejsou zaměstnanci podniku, kam nastupují, netýkají se jich zdravotní prohlídky před nástupem do zaměstnání. Jejich stav garantuje agentura, a pokud ona tuto prohlídku neprovede a pustí nemocného do práce, dostává se tak nemocný do bezprostředního styku se zdravými zaměstnanci,“ vysvětluje Šonka.

Praktičtí lékaři se dnes běžně s tuberkulózou nesetkávají, protože nakažení často nejsou u žádné praxe přihlášeni. Nejčastěji se tak s touto nemocí setkávají závodní lékaři, kteří však vyšetřují pouze lidi, kteří jsou zaměstnáni přímo příslušným průmyslovým provozem. Páky, které by umožnily provedení prohlídky u agenturních pracovníků, nejsou.

Právě na to si však lékaři stěžují. „Chybí legislativa, která by pracovní agentury nutila k provedení pořádné vstupní prohlídky, jejíž součástí by byl i rentgen plic,“ konstatuje Šonka. Souhlasí s nim i předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Vašáková. „Vadí mi, že taková vyhláška neexistuje,“ uvedla pro stars24.cz.

Organizace se proto chtějí obrátit i na současného ministra Adama Vojtěcha (ANO). V minulosti už se ministerstvo zdravotnictví touto problematikou zabývalo, avšak panovaly neshody ohledně právní definice migranta. Profesorka Vašáková zastávala princip „padni komu padni“, ministerstvo se však obávalo reakcí lidí ze západní Evropy, kteří by v takovém případě museli prohlídky rovněž podstoupit.

Celkově ale počet případů tuberkulózy v Česku rapidně klesá. Letošní čísla jsou zatím neúplná, podle odhadu vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiřího Wallenfelse nakonec počet případů překročí 400. Ještě v roce 2008 však bylo v Česku zaznamenáno více než 800 případů.

Témata: Tuberkulóza zdraví migrace pracovní agentury