Letní dovolená v ohrožení? Ptali jsme se za vás cestovek, jak se jich dotkne kauza Boeing!

Boeing 737 MAX

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. března 2019 15:00

Máte právě naplánovaný zájezd a bojíte se, že ho cestovní kancelář může kvůli probíhající kauze s letouny Boeing 737 MAX zrušit? Obavy jsou na místě, protože nikdo neví, jak se stanovená opatření dotknou provozu aerolinek. Proto se redakce serveru stars24.cz ptala cestovních kanceláří, jak se hodlají s nastalou situací vypořádat.

Zastavení provozu Boeingu 737 MAX, které vyhlásila Evropská agentura pro bezpečnost a letectví (EASA) se týká i cestovní kanceláře Fischer a cestovní agentury Student Agency. Obě společnosti totiž nabízí lety, které provozují aerolinky, které používaly výše zmíněný letoun, třeba společnost Smartwings, která už tyto stroje uzemnila.

Cestovní kancelář Fischer označila nastalý problém za logistickou výzvu. „To sebou samozřejmě nese změnu letových řádů, což může ovlivnit i cestovní kanceláře,“ vysvětluje pro stars24.cz mluvčí společnosti Jan Bezděk. „V tuto chvíli se to ale našich klientů nijak nedotklo,“ dodává.

Naopak Student Agency už dopad opatření agentury EASA pocítila. „Zatím se omezení dotklo jednotek cestujících. Aktuálně řešíme náhradní řešení pro cestující s letenkou společnosti flydubai, kterého se omezení dotklo, aby nemuseli svoji cestu odkládat,“ prozradila serveru stars24.cz obchodní ředitelka letenek Věra Janičinová.

Známá cestovní agentura ale dopravcům věří. „Určitě jsou k dispozici záložní řešení a letecké společnosti hledají alternativy, aby nemuselo dojít k rušení plánovaných letů,“ konstatuje Janičinová. „Teď však nedokážeme říci, jestli náhradní letadlo zajistí dopravci na všechny spoje. Záleží především na tom, jak dlouho bude omezení trvat,“ doplňuje.

I cestovní kancelář Fischer doufá, že nebude muset sahat k drastickým opatřením, jakým by byly například zrušené zájezdy. „Věříme, že k něčemu takovému nedojde,“ uvedl pro stars24.cz mluvčí Jan Bezděk. „Jednáme s našimi partnery z řad leteckých dopravců o nahrazení těchto letounů, tak aby byl dopad na naše klienty co nejmenší,“ dodal.

Vzhledem k relativní délce vyšetřování leteckých nehod ale mohou být letouny Boeing 737 MAX vyřazeny z provozu pěkně dlouho, mohlo by se to dotknout i letních prázdnin a dovolených. „Takové obavy jsou v tuto chvíli předčasné,“ nepřipouští si problémy mluvčí cestovní kanceláře Fischer. „Věříme, že k žádnému rušení zájezdů nedojde,“ uzavřel svou odpověď.

Témata: cestovní kanceláře zájezdy Boeing 737 MAX dovolená CK Fischer Student Agency - Jančura