Na Jihlavsku naboural do stromu autobus plný dětí, mnoho zraněných!

Záchranná služba, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

11. března 2019 15:46 | Aktualizováno: 11. března 2019 16:41

U obce Věžnička na Jihlavsku před 14:30 havaroval autobus se 14 dětmi. Všechny se podle ředitelky krajských záchranářů Vladislavy Filové zranily, jedno z nich středně těžce, 13 dalších lehce. Lehce zraněný je i řidič autobusu. Místo nehody mezi Věžničkou a Polnou je kyvadlově průjezdné.

U nehody zasahovala i letecká záchranná služba."Lékař z letecké záchranné služby koordinoval veškeré činnosti. Jinak byly na místě posádky bez lékaře, bylo jich celkem šest," řekla Filová.

Zranění skončili v jihlavské a havlíčkobrodské nemocnici. Mluvčí Nemocnice Jihlava uvedla, že pět ze sedmi dětí už bylo z nemocnice propuštěno, dvě zůstávají na pozorování. Podle mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petry Černo jsou prozatím zranění dopravení do nemocnice na vyšetření.

Podle dostupných informací řidič nezvládl řízení a narazil do stromu, příčina dopravní nehody je však zatím předmětem vyšetřování. „Policisté provedenou dechovou zkouškou u řidiče požití alkoholu nezjistili. Na místě složky integrovaného záchranného systému dále zasahují,“ řekla serveru stars24.cz mluvčí policie Jana Kroutilová. Havarovaný autobus nakonec skončil na poli.

"U Věžničky na Jihlavsku havaroval po čtrnacté hodině autobus. V péči zdravotníků skončilo po nehodě patnáct lidí (14 dětí a řidič autobusu). Na místě zasahují jihlavští a polenští profesionální hasiči," uvedli k incidentu hasiči na sociální síti.

Linkový autobus má na straně řidiče rozbitá všechna okna a poškozený bok. Patří jihlavské společnosti Icom transport. Podle předsedkyně představenstva Kateřiny Kratochvílové ho řídil zkušený řidič, který zatím neměl dopravní nehodu. "Bohužel se to stalo, je nám to samozřejmě líto," řekla. Podle informací, které má, mohlo k nehodě přispět špatné počasí.

Po víkendovém ochlazení jsou dnes na Vysočině místy husté sněhové přeháňky. Na 137. kilometru dálnice D1 směrem na Prahu odpoledne havarovalo devět vozidel. Nikdo zřejmě nebyl zraněn. Bez zranění se obešly i havárie nákladních aut u Osové Bítýšky na Žďársku a u obce Michalovice na Havlíčkobrodsku.

Témata: Nehody autobusů Záchranná služba Vysočina (kraj)