Orkán decimuje Česko! Trhá střechy, láme stromy, hrozí povodně! Desetitisíce lidí bez elektřiny!

Vítr zdemoloval střechu Finančního úřadu v Ostrově

Autor: stars24.cz, ČTK

10. března 2019 20:37 | Aktualizováno: 11. března 2019 1:46

Do Česka se po necelém dni vrátil silný vítr. Opět lámal větve a stromy a působil problémy na silnicích i železnici, dnes odpoledne a večer hlavně v západních, středních a jižních Čechách a na Vysočině. Hasiči mezi 14:00 a 20:00 vyjížděli k více než 500 zásahů, uvedla mluvčí Nicole Zaoralová. Bez elektřiny bylo kolem 22:00 zhruba 130.000 odběrných míst, v pěti krajích byl vyhlášen kalamitní stav. Na několika místech se zvedly hladiny toků na nejnižší první stupeň bdělosti.

Více než 90.000 odběrných míst bez elektřiny evidovala kolem 22:00 společnost ČEZ Distribuce, přes 40.000 míst společnost E.ON. ČEZ k 22:00 vyhlásil kalamitní stav pro pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje, E.ON ve stejné době pro Vysočinu. Už od 19:00 je kalamitní stav v platnosti také pro Jihočeský kraj. S opravami budou energetici pokračovat z bezpečnostních důvodů až v pondělí ráno.

V jižních Čechách zastavily spadlé stromy k večeru provoz na trati z Českých Budějovic směrem do Rakouska i na Benešov u Prahy. Místo vlaků jezdily pořád náhradní autobusy mezi Popelínem a Jarošovem nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Jihočeští hasiči zaznamenali během víkendu kvůli větru zhruba 200 výjezdů, dnes večer jich přibyly desítky. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Matějů šlo hlavně o vyvrácené stromy, hasiči ale také upevňovali uvolněné části střech, mimo jiné na pivovaru Samson v Českých Budějovicích. Kvůli dešti a tání sněhu začal odpoledne platit první povodňový stupeň na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici v měřicí stanici Blanický mlýn, vyplývá z webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také hasiči v Plzeňském kraji odpoledne vyjížděli k desítkám událostí spojených s počasím. Vedle polámaných stromů likvidovali utržené plechy a jeden spadlý štít na stodole, řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička. Do stromů, které vichr povalil na železniční trať, najely večer vlaky u Železné Rudy na Šumavě a u Zbůchu na Plzeňsku. Na první povodňový stupeň stoupla po deštivém dni Otava v Rejštejně a v Sušici na Šumavě a Křemelná ve Stodůlkách. Meteorologové naměřili v kraji nejsilnější vítr v Plzni - Mikulce, kde foukal rychlostí až 94 kilometrů za hodinu.

V Karlovarském kraji měli hasiči za odpoledne v souvislosti s počasím víc než 50 zásahů, řekl ČTK jejich mluvčí Martin Kasal. V Ostrově na Karlovarsku vítr odnesl část střechy budovy finančního úřadu. Policejní mluvčí Soňa Podlahová informovala například o stromech spadlých na silnici před Aší, v Horním Slavkově, Sokolově, v obcích Teplá, Tři Sekery, Heřmanov a na dalších místech. Pod Jindřichovicemi na Sokolovsku popadalo asi 20 stromů a sesunul se svah, doplnil Kasal. Nejsilnější náraz větru v kraji odpoledne meteorologové naměřili v Aši, měl rychlost přes 115 kilometrů v hodině.

Na Vysočině spadlé stromy zablokovaly rychlíkovou trať u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, stromy byly na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou i jinde, informovaly České dráhy. Vlaky nabíraly zpoždění. Hasičům kvůli větru odpoledne přibylo pět desítek výjezdů.

Ve středních Čechách hasiči kvůli větru od dnešních 14:00 zasahovali u 174 případů, jen od 21:00 do 22:00 evidovali 82 nových výjezdů, řekla ČTK jejich mluvčí Tereza Fliegerová. Provoz se zastavil na trati mezi Prahou a Turnovem, v úseku mezi Bakovem nad Jizerou a Mnichovým Hradištěm najel vlak do spadlého stromu. Spadlý strom zastavil vlakový provoz také mezi Benešovem a Trhovým Štěpánovem. Na Benešovsku narazilo osobní auto do spadlého stromu, v Mníšku pod Brdy u Prahy spadl strom na auto. Nikdo se nezranil.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku od dnešních 14:00 do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

Už v noci na dnešek silný vítr přerušil v celém Česku dodávky proudu pro tisíce odběratelů, shazoval stromy na silnice a tratě a ničil střechy. Pro hasiče byly nejrušnější dvě hodiny před půlnocí, kdy vyjížděli k 214 takzvaným technickým zásahům, dlouhodobý průměr je přitom 163 za 24 hodin. Po půlnoci se již situace začala uklidňovat. Od sobotních 22:00 do dnešních 07:00 zaznamenali hasiči dohromady 368 výjezdů.

Vichr působil škody také v Polsku, Německu, na Slovensku a Ukrajině. Bez elektřiny jsou desetitisíce lidí, jeden člověk následkem větru zemřel v německém Severním Porýní-Vestfálsku. Ve městě Otwock jihovýchodně od Varšavy spadl strom na pětačtyřicetiletou ženu, je středně těžce zraněná. V Jaworznu u Katovic vítr poškodil kostelní věž.

Témata: Vichřice Počasí Elektřina Česká republika Ostrov (Karlovarský kraj)