Lidl prodával falšovaný polský kabanos! Měl obsahovat hovězí maso, jenže...

Potravinářská inspekce zjistila klamavě označený kabanos s „hovězím“ masem 2

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. března 2019 17:46

V rámci cílených kontrol objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodě řetězce Lidl kabanos polské výroby pod privátní značkou řetězce, který měl obsahovat hovězí maso. Jenže pak se ukázalo, že výrobek kolem krávy asi je prošel!

Inspektoři při kontrole narazili na masný výrobek „PIKOK KABANOSY“, trvanlivý - uzený výrobek, hmotnost: 175 g, šarže: L0197/F140/05293; DMT: 12.02.2019, polského výrobce: TARCZYŇSKI S.A..

„Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl: 100 g výrobku (bylo vyrobeno) ze 158 g masa (z toho 150 g vepřové maso a 8 g hovězí maso). Laboratorní rozbor ale prokázal, že výrobek neobsahuje hovězí maso v množství vyšším než 1%,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jinými slovy mělo být ze 158 gramů suroviny 8 gramů hovězího masa, ve skutečnosti ale v kabanosu nebylo jedno procento - tedy 1,58 gramu

Informace na obalu tak klamala spotřebitel ohledně skutečného složení potraviny. „Kontrolovaná osoba se tím dopustila porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele,“ vysvětluje Kopřiva.

Inspektoři na závadný kabanos narazili v provozovně Lidl v Mostě na ulici Velebudická. Inspekce prodejci nařídila stažení předmětné potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Témata: lidl státní potravinářská inspekce Potraviny