Obří razie po celém Česku! Ištvanovi muži vtrhli i k Faltýnkovi!

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Autor: stars24.cz, ČTK

7. března 2019 13:22

Na radnici městské části Brno-střed zasahuje policie, úřad bude celý den pro veřejnost uzavřený. Důvody zásahu nejsou známy, řekla ČTK mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Na úřadu zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jsou také v sídle antimonopolního úřadu v Brně.

Zaměstnanci ÚOHS okolo 11:00 začali odcházet ve větších skupinách z budovy. Podle informací ČTK nemohou požívat počítače. Na místě hlídají tři ozbrojení policisté vjezd na nádvoří objektu a prověřují každé vozidlo. V areálu sídlí i jiní nájemci. Automatické dveře do sídla úřadu nevpouštějí veřejnost dovnitř, přesvědčila se zpravodajka ČTK na místě. Mluvčí Martin Švanda opakovaně ČTK řekl, že věc nemůže komentovat.

Na radnici části Brno-střed je s policií spolu s tajemníkem i starosta Vojtěch Mencl (ODS). Úřad bude uzavřený po celý dnešní den.

"S policií spolupracuje tajemník úřadu, bližší informace nemám," řekla Dobešová. Nedovedla říci, kolik policistů na radnici zasahuje. Podle mluvčí přijeli jednou policejní dodávkou a dvěma osobními vozy. Podle serveru iDNES.cz policisté zabavují počítače a zajímají se o veřejné zakázky a zadrželi radního, někdejšího místostarostu Jiřího Švachulu (ANO). Podle dostupných informací zasahuje v jeho bytě. Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Podle neoficiálních informací se zásah týká veřejných zakázek.

"Ráno jsme jen dostali avízo, že úřad bude uzavřený, čekáme na další zprávy," řekla ČTK místostarostka radnice Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Bývalý zastupitel městské části Bohumil Straka ČTK napsal, že špatné zakázky už dříve kritizoval. Nyní podrobnosti neví. "Já jsem byl v letech 2014-2018 hlasem opozice a šéfem kontrolního výboru a mnohokráte špatné zakázky kritizoval a dával i podněty k antimonopolnímu úřadu," uvedl Straka v SMS zprávě.

Úřad je uzavřený z obou stran, vchod hlídají policisté. "Dnes provádíme úkony trestního řízení ve dvou samostatných věcech, mimo jiné i v Brně," řekl ČTK mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. NCOZ dnes zasahuje také v Praze v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledává také byt generálního ředitele firmy Karla Feixe.

Starostou části Brno-střed se po loňských volbách stal Vojtěch Mencl (ODS). V městské části podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, ANO a KDU-ČSL. Před volbami vedla radnici koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Zelení.

Témata: Národní centrála proti organizovanému zločinu Ivo Ištvan Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Brno Kapsch