Zabití lvem ve Zděchově! Mohlo jít o vraždu?

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. března 2019 10:33 | Aktualizováno: 6. března 2019 13:32

Jen jeden den se zabývají policisté smrtí chovatele Michala P. (†33), kterého včera rozsápali lvi. Přesto se už éterem šíří různé více či méně spekulativní teorie o příčinách tragédie. Zatímco Michalův otec mluví v náznacích i o vraždě, zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček hovoří o selhání státu.

Zatímco policisté okolnosti tragické smrti chovatele Michala P. ze Zděchova na Vsetínsku teprve vyšetřují, objevují se už první zaručené soudy, kdo celou tragédii zavinil nebo k ní přinejmenším svým jednáním přispěl. Vina přitom nepadá pouze na hlavu samotného Michala, který lva a lvici choval bez posvěcení úřadů.

Michalův otec je třeba přesvědčen, že ke smrti jeho syna přispěl někdo další. „Syna jsem naposledy viděl večer. Okolo sedmé ráno jsem na kamerách, které jsou v ubikaci, uviděl, že syn leží přímo v kleci. V ní nebyl ze své vůle. Nevěřím, že by se vystavil takovému riziku. Muselo tam dojít ke kriminálnímu činu,“ nechal se včera slyšet přímo před policisty na místě činu.

Podle veterináře Dominika Gregoříka, který byl přítomen na místě, se ale Michal P. vystavil nebezpečí sám. Tvrdí totiž, že lev Fufi jej napadl, protože lvice Liuwa byla toho času březí, a tak jej lev považoval za konkurenta. „V této době se není radno k šelmám vůbec přibližovat,“ sdělil Blesku.

Naopak podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka je na straně viníků i stát. „Tragický případ nepovoleného chovu lvů na Vsetínsku ukazuje, jaké důsledky má chybějící systém náhradní péče o zvířata, jak stát selhává ve vymáhání práva,“ uvedl Křeček. „K tragédii nemuselo dojít, kdyby úřady dokázaly již dříve lvy chovateli odebrat,“ dodal.

Michal P. přitom k odebrání lvů záminky rozhodně dával. Nejenže chovatel neměl potřebná povolení od úřadů, ale docházelo i k nepříjemným incidentům. Třeba loni v červnu napadla lvice během procházky projíždějícího cyklistu, který skončil v péči zdravotníků. Lev pak už dříve napadl samotného Michala P.

Zatímco poprvé vyvázl „jen“ s vážnými zraněními, tentokráte už jej lev bohužel usmrtil. „Doufám, že tento případ, který skončil zbytečnou smrtí člověka a stejně zbytečným usmrcením dvou lvů, přiměje stát k převzetí odpovědnosti a k hledání takového řešení, aby se něco podobného neopakovalo,“ přeje si zástupce ombudsmanky Křeček.

Témata: napadení zvířaty Lvi Zlínský kraj Policie ČR krimi