Nejen spalničky! Do Česka se vrací další nakažlivé nemoci, působí trvalé následky!

Lékaři

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

4. března 2019 12:20

Spalničkami za první dva měsíce letošního roku onemocnělo téměř tolik lidí, co za celý loňský rok. Nejsou to ale jen spalničky, které ohrožují životy Čechů a Evropanů obecně. Vracejí se i další nemoci, se v minulosti úspěšně dařilo potírat.

Příkladem navrátivších nemocí jsou například příušnice dávivý kašel. Příčinou rozmachu nemocí, které v minulém století stály za polovinou úmrtí, je především oslabená imunita a snížená proočkovanost.

Lékařům se dařilo mít řadu nemocí pod kontrolou díky očkování, podobně jako se vrací spalničky se ale objevují znovu i nemoci, které lidé už téměř neznali. 

Stoupá tak počet lidí nakažených dávivým kašlem, který může být smrtelný pro děti. Od druhé poloviny 70. let do roku 1992 se počet nemocných pohyboval mezi 5 až 48 za rok. Letos podle Mladé Fronty onemocní stovky lidí ročně.

Není radno podceňovat ani příušnice, které, jak název napovídá, mohou způsobit trvalou hluchotu. V roce 2016 jimi onemocnělo šest tisíc lidí.

"Jsou rizikovější pro chlapce. Komplikace může být zánět mužských pohlavních žláz, zvlášť u chlapců po pubertě, který může vést k neplodnosti. Dochází i k postižení slinivky břišní a zánětu mozku," řekla deníku Jana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti.

Šíření těchto nemocí napomáhá především snižující se proočkovanost ve společnosti. Dochází ale i k postupnému oslabování imunity u dospělých, kteří byli očkováni před desítkami let.

Jediným způsobem, jak se nakažlivým nemocem vyhnout, je opět obnovit očkování. Lidé se také mohou nechat vyšetřit na přítomnost protilátek. Testy ale nemusí být stoprocentní a stojí zhruba stejně, jako nové očkování.

Témata: nemoci češi Česká republika lékaři