Češi sní opravdu cokoliv? Tohle je jejich postoj k polskému masu!

Maso

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. března 2019 12:19

Titulky tuzemských médií plní kauza závadného masa od našich sousedů, celníci na hranicích zastavují kamiony, které k nám míří z Polska. Přesto opačným směrem vyráží tisíce Čechů, které současná kauza nepřesvědčila k tomu, aby už polské maso a uzeniny nekupovali.

Stovky milionů zlotých, což je v přepočtu několik miliard korun, může činit ztráta polské ekonomiky v důsledku aféry kolem závadného hovězího masa. Takový je odhad tamního Sdružení chovatelů dobytka. Jak na aféru reagují nejen polští podnikatelé, ale i čeští zákazníci?

Skandál vyvolal reakci českých úřadů, celníci a veterináři na hranicích zastavují chladící vozy kvůli provedení kontrol. Podle polských řezníků a prodejců masa jde jen o špinavé politické intriky. „Nebyla žádná aféra. Je to politická kauza,“ řekl televizi Nova jeden z nich v lázeňském městečku Kudowa-Zdrój.

„Máme všechno maso skvělé, lepší a kvalitnější než v Čechách,“ dodává, ačkoliv zprávy, které se v posledních týdnech objevily v médiích, naznačují pravý opak. Aféru navíc odstartovala reportáž jedné z polských televizí, nikoliv Češi.

Zájem českých zákazníků, kteří s oblibou u sousedů nakupují, ale podle polských prodejců nepoklesl. „Kupují párečky, klobásky, makrely. Všechno je to čerstvé," ujišťuje prodejce, podle jehož názoru přijíždí na trhy do Polska stále více Čechů.

To samé platí i v kamenných provozech, jako jsou řeznictví a masny. „Češi u nás kupují klobásky a pikantní párečky. Všechno jim chutná,“ konstatuje prodavačka. „Já se toho nebojím,“ svěřil se redaktorům Novy jeden z českých zákazníků. „No na něco umřít musíme,“ přitakala v nadsázce jeho žena.

Na parkovištích kousek za hranicemi se nachází stovky aut s českou registrační značkou, někteří Češi ale připouští, že se jich aféra dotkla, proto nakupují vše kromě masa a uzenin. Poláci si zákazníků ze sousední země váží jako nejdůležitější klientely, peníze od Čechů totiž představují většinu tržby. Reflektují to i nápisy, které jsou většinou v češtině.

Témata: závadné maso z Polska nákupy Polsko Maso