Češi si brutálně podali matku utýraného Marka!

Marek s mámou Simonou

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 14:10

Celou republikou otřásl v uplynulých týdnech otřesný případ týraní dítěte, který skončil smrtí malého Marka (†3). Vinu za ní nese především partner jeho matky Simony, Češi ale nenechávají nit suchou ani na ní. Prostřednictvím petice jí přejí nejvyšší možný trest.

Případ utýraného tříletého chlapce Marka, ke kterému nedávno došlo ve středočeských Lounech, hýbe celým Českem. Už tisíce lidí se podepsali pod petici za zpřísnění trestů za násilí na dětech, další zapalovali svíčky, nosili květiny a plyšové hračky. V plánu jsou dokonce protestní pochody, které kromě uctění Markovy památky budou bojovat i proti násilí.

Středobodem podobných akcí budou logicky Louny, kde se již dnes v kostele svatého Mikuláše o půl šesté večer koná mše za utýraného chlapce. 30. března se pak uskuteční pochod proti týrání dětí, který začne na tamním Mírovém náměstí, symbolicky však vyrazí směrem do Husovy ulice, kde se před domem Marečka uctí jeho památka minutou ticha.

Ve stejný den se pochodu zúčastní i lidé v hlavním městě. Od 14 hodin vyrazí lidé od Hlavního nádraží přes Václavské náměstí až na Staroměstské náměstí. Účast už přislíbil i starosta Řeporyjí a někdejší bulvární novinář Pavel Novotný. Další pochody se uskuteční třeba v Ostravě nebo Českých Budějovicích.

Probíhající petici za řádné vyšetření okolností smrti Marečka z Loun a za zvýšení trestů může podepsat kdokoliv, i cizinci nebo děti. Během pár dní se iniciativa rozšířila po celé republice, organizátoři doufají, že sesbírají alespoň deset tisíc podpisů. Sběr bude ukončen 31. března, poté by petice měla putovat do Parlamentu.

Existuje ale i petice, která požaduje nejvyšší možný trest pro chlapcovu matku a jejího partnera. Podpis pod ní připojilo skoro 20 tisíc lidí. Matka se přitom hájí, že Markovi nic neudělala. „Není to moje vina. Nedokázala jsem ho ubránit, on nás týral,“ napsala na sociální síti.

Tříletý chlapec zemřel 16. února. Zdrogovaný chlapec údajně osudného dne zavřel matku dítěte do vedlejšího pokoje. Ta nechtěla týrání hlásit úřadům, protože se bála odebrání chlapce z péče. Její partner měl přitom dítě bít téměř soustavně, což dokazují třeba svědectví sousedů. Muž byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a týrání osoby žijící ve společné domácnosti.

Témata: smrt tříletého Marka v Lounech (únor 2019) krimi petice