Malý chlapec přišel o prst! Inspektoři neměli o nebezpečné židli ani ponětí

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 14:40

O nebezpečí, které představuje skládací židle z obchodního řetězce Kaufland, se nevědělo ani v Česku ani v zahraničí. Zjistila to redakce serveru stars24.cz, která se zajímá o případ šestiletého chlapce, jemuž zmíněná židle před Vánoci amputovala kus prsteníčku.

O případu šestiletého chlapce z Jablonce nad Nisou, kterému amputovala prst skládací židle, informoval server stars24.cz v pondělí. Už tehdy jsme také napsali, že se snažíme získat stanovisko České obchodní inspekce. Právě ta se totiž zabývá nebezpečnými výrobky na českém trhu.

„Jak zjišťovali kolegové, žádný takový podnět jsme neobdrželi, kontrolu jsme neprováděli,“ konstatuje pro server stars24.cz tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Židle měla mít nosnost 100 kilogramů, přesto se složila pod malým dítětem. S následky amputace prsteníčku na pravé ruce se chlapec potýká dodnes.

Mluvčí dodal, že podle informací ČOI již výrobek není v nabídce a není tedy možné jej odebrat z trhu a ověřit jeho bezpečnost. Zástupci Kauflandu to potvrdili, židle byla v prodeji naposledy v květnu 2017. „Pokud v nabídce bude, je jistě možné kontrolu provést,“ dodal Fröhlich. Kaufland ale nic podobného neplánuje.

Fröhlich také uvedl, že na základě fotografie a klíčových slov hledali inspektoři židli i ve výstražném informačním systému EU o nebezpečných výrobcích RAPEX. „Tato židle nebyla nahlášena ani jiným členským státem,“ říká Fröhlich pro stars24.cz.

Kaufland už dříve zákazníky ujistil, že bere bezpečnost svých výrobků vážně, všechny prochází testy a jsou v souladu s platnými normami. Obchodní řetězec zmiňovaná událost mrzí, jeho zástupci jsou připraveni se k celé záležitosti odpovídajícím způsobem postavit. Rodiče zraněného chlapce ale žádné odškodné nechtějí.

Skládací židle se pod šestiletým chlapcem složila 19. prosince. Amputovaný kus prstu mu během komplikované dvouhodinové operace přišili zpět lékaři z Ústavu plastické chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou, kde se léčila i tenistka Petra Kvitová. Dítě výhledově čekají ještě další zákroky.

Témata: nebezpečný výrobek čoi kaufland děti úrazy