Česko se baví na účet ministryně Novákové. Jak je to s mobilními daty doopravdy?

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 9:54

Wifi, nebo mobilní připojení? Zásadní otázku řeší v posledních dnech snad každý Čech. Zlevnily by mobilní data, kdybychom je víc používali, jak tvrdí ministryně Marta Nováková? Redakce serveru stars24.cz se ptala u největších tuzemských operátorů.

„Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější.“ Tento výrok ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové pro pořad ČT 168 hodin jí zařídil nebývalou vlnu popularity. Kdo si během tohoto týdne nezavtipkoval na její účet, jako by nebyl. Jak je to ale s mobilními daty doopravdy?

Třeba zástupci O2 tvrdí, že nabídku neustále vylepšují, jako důkaz zmiňují zvýhodněné skupinové balíčky. „Tyto možnosti, jak mohou zákazníci získat služby výhodněji, mezinárodní srovnání nezohledňují a nejsou proto vypovídající,“ vysvětluje pro stars24.cz tisková mluvčí O2 Lucie Jungmannová, která dodává, že datový provoz meziročně vzrostl o více než 100 %.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený TMBK (@tmbkofficial), Úno 19, 2019 v 2:02 PST

„V absolutním srovnání se může zdát, že naše tarify jsou dražší, ale když se podívám na průměrnou útratu na zákazníka, tak u nás lidé v průměru utrácejí méně, než je evropský průměr,“ řekl nedávno generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

„Cena za přenesený GB mobilních dat klesá v Česku téměř nejrychleji ze států EU. Meziroční pokles v ČR u jednoho gigabajtu činil 45 procent, ukazuje analýza společnosti Tefficient. Na propad cen upozorňuje ve zprávě i Český telekomunikační úřad,“ konstatuje pro stars24.cz tiskový mluvčí společnosti Vodafone Marek Steiger.

Jsou Češi téměř výhradně na wifi? Podle Vodafonu je připojování se k wifi běžnou praxí, příčemž míra využití se v každé zemi liší. Rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou velké. Ve srovnání mezi wifi a datovým připojením přes mobilní síť zdůrazňuje rozdíl ve vlastnostech připojení, nikoliv ten cenový.

„Rychlost mobilní sítě je v průměru v ČR o 10 Mbit/s vyšší než rychlost při připojení přes wifi (ČR je na druhém místě v rámci evropských zemí). To signalizuje, že pevná infrastruktura, ke které je wifi nejčastěji připojeno, zaostává za mobilními sítěmi,“ uvedl Steiger pro stars24.cz.

Na naší otázku, zdali tuzemští mobilní operátoři připouští, že kdyby Češi více používali mobilní data, vedlo by to ke snížení jejich cen, nám však nikdo přímo neodpověděl.

Témata: Marta Nováková Mobilní operátoři bezplatné wifi mobily